Imagini inedite cu Mitzura Arghezi la 34 de ani

27 octombrie 2015 13:46   Național
Ultima actualizare:

Mitzura Arghezi, care a murit marţi (27 octombrie) la vârsta de 90 de ani, s-a făcut remarcată ca balerină şi actriţă. Ea a jucat în 100 de piese de teatru şi 18 filme, printre care „Titanic Vals” (1964) şi „Calea Victoriei sau cheia visurilor” (1965).

Mitzura Arghezi, fiica poetului Tudor Arghezi, a debutat în cinematografie în 1958, la 34 de ani, în scurt-metrajul „Doi vecini”. Realizată după schiţa lui Tudor Arghezi cu acelaşi nume, pelicula a fost regizată de Geo Saizescu, care a spus că a fost „singura operă cinematografică a maestrului Arghezi”. În film, Mitzura Arghezi joacă rolul bucătăresei Mariţa, iar din distrubuţie fac parte şi Grigore Vasiliu-Birlic şi Ion Lucian. 

Mitzura Arghezi: „Lui Tudor Muşatescu i-a plăcut cum am interpretat rolul din «Titanic Vals»”

Un alt rol memorbail al Mitzurei Arghezi a fost cel din „Titanic Vals” (1964). Regizat de Paul Călinescu, după comedia lui Tudor Muşatescu, este un film de referinţă în cinematografia română. Mitzura Arghezi joacă rolul Genei. Într-un interviu acordat pentru Jurnalul Național, fiica lui Arghezi şi-a amintit cu plăcere despre acea perioadă, mai ales că iniţial a jucat în piesă, iar Mitzura a primit reacţii pozitive din partea spectatorilor. 

„Mai întâi am jucat piesa în teatru pusă în scenă de Sică Alexandrescu. Piesa s-a jucat cu mare succes, ţin minte cu satisfacţie că lumea plângea în sală la momentele mai dramatice. Când ai publicul de partea ta simţi o mare satisfacţie. Lui Tudor Muşatescu i-a plăcut cum am interpretat rolul. Tot ce a scris el a fost plin de haz. Mi s-a adus la cunoştinţă că s-a făcut un scenariu de film. Îl cunoştea pe tata şi i-a spus: «Domnule Arghezi, aş vrea ca tot Mitzura să joace în film!»", a spus Mitzuta Arghezi, pentru jurnalul.ro.

Regizorul Paul Călinescu a fost impresionat de interpretarea Mitzurei Arghezi şi i-a spus chiar că ea şi Grigore Vasiliu-Birlic au fost preferaţii lui. 

„Paul Călinescu era un om deosebit şi auzisem că a lucrat mult în străinătate. M-a văzut, dar ar fi vrut să fie în rol Dana Comnea. Până la urmă m-a văzut şi la final, după ce a montat chiar el filmul, mi-a spus că dintre toţi i-a plăcut cel mai mult de Birlic şi de mine. I s-a părut lui că am fost cei care au lucrat în limbaj cinematografic”, a mai povestit Mitzura Arghezi.

Mitzura Arghezi a murit marţi

Mitzura Arghezi a murit marţi (27 octombrie), la vârsta de 90 de ani. Născută la 10 decembrie 1924, fiica lui Tudor Arghezi a fost balerină şi actriţă. Ea a jucat în peste 100 de piese de teatru şi 18 filme, pentru care „Titanic Vals” (1964) şi „Secretul lui Bachus” (1984).

Mitzura Arghezi s-a făcut remarcată şi în politică. Ea a fost aleasă de două ori în funcţia de deputat român, între 1996 şi 2000 şi 2000 şi 2004, pe listele partidului PRM. În perioada 2005-2010, a fost membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune din partea PRM.

Pe parcursul întregii sale vieţi, Mitzura Arghezi a contribuit la valorificarea şi promovarea moştenirii literare şi culturale pe care a preluat-o de la tatăl său. Aceasta a susţinut Muzeul Naţional al Literaturii Române în toate activităţile culturale organizate şi desfăşurate fie la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor”, al cărei custode a fost în ultimii 40 de ani, fie în cadrul evenimentelor organizate la sediul acestuia

Mai multe