Imagini rare cu regele Mihai și tatăl său, Carol al II-lea, la schi! Cine i-a îndrumat pașii prin zăpadă
Regele Mihai I s-a stins din viață marți, 5 decembrie, la ora 13.00 în locuința sa din Elveția. Cea care i-a fost alături în ultimul ceas a fost Principesa Maria. Majestatea Sa anunțase pe 2 martie 2016 că se retrage din viața publică, la scurt timp după ce fusese diagnosticat cu leucemie și cancer de piele. Prerogativele sale au fost preluat de Pincipesa Margareta, care potrivit Statutului Casei Regale, a primit apelativul de regină după decesul tatălui său.
Viața regelui Mihai I a fost una amrcată de intrigi, trădări și așteptări, însă în ciuda elementelor negative care au existat , el și-a concentrat energia și către activități menite să ăi aducă un strop de mulțumire, dacă nu chiar de fericire. Una dintre pasiunile regelui a fost sportul, îndeosebi cel practicat iarna.
Sporturile de iarnă au apărut la noi în perioada Vechiului Regat al României, în mediile aristocratice. În popularizarea acestor sporturi, Familia Regală a avut un rol deosebit, membrii fiind nu numai practicanți, cât și sportivi interesați de dezvoltarea activității. Conducătorii României au manifestat o fascinație deosebită pentru schi. Regele Carol al II-lea era un schior împătimit, Principele Nicolae a publicat un manual de schi, „Tehnica alpină pentru toţi”, iar poveștile despre cursurile de schi pe care le lua Regele Mihai I au apărut în numeroase publicații și filme ale vremii, potrivit emunte.ro.
În anul 2011, Centrul Național al Cinematografiei și al Arhivei Naționale de Filme a scos la iveală un documentar plin de valoare istorică. Filmulețul îl înfățișează pe regele Mihai I participând la primele sale lecții de schi, fiind supravegheat atent de tatăl său, mare împătimit al schiului, Carol al II-lea. În film există și scene amuzante în care tânărul Mihai, viitor regem își pierde echilivrul și cade în nămeți, spre distracția colegilor de curs și al tatălui său exigent.
De-a lungul timpului, regele Mihai I a avut mai mulți instructori de schi, dar cel care l-a învățat tainele schiatului a fost Constantin Ciociu.
”De atunci, câțiva ani la rând, de cum venea zăpada, toată iarna schiam amândoi printre statui și coloane, în poiana aceea frumoasă a Palatului. Și țin bine minte: Regele era laconic și răspundea prompt. Nu se lungea la vorbă. Vorbea puțin, dar accentuat. Și, deși copil, nu se purta ca un răzgâiat. Iar asta îmi impunea și mie. Îi spuneam: «Maiestate, dacă vreți să învățați schiul, faceți mișcarea asta, asta și asta, iar el mă privea și mă asculta cu un aer serios. Când greșea, îl îndreptam politicos și la fel de prompt. Așa că Regele a învățat repede. Și prinsese curaj. După câteva ierni, cobora tocmai de sus, mult deasupra Sinaiei, și odată, atunci mai crescuse, chiar din vârful munților, de pe Bucegi, pe unde nu era nici urmă de pârtie. Îl însoțeam și eu, cu unul sau doi ofițeri din Batalionul de Gardă”, a povestit Constantin Ciocoiu, potrivit emunte.ro, pentru publicația Formula AS. Un alt antrenor de schi care l-a admirat pe rege a fost Constantin Anghelache.
”Regele Mihai era un sportiv cu talent nativ. A prins imediat tainele schiului, aşa că nu am avut prea multe să îl învăţ”, a spus Constantin Anghelache, unul dintre instructorii Regelui Mihai