Impozite mai mari pe case, maşini şi terenuri. Ni se pregătesc noi scumpiri. Cât vei plăti

16 martie 2015 22:31   Național
Ultima actualizare:

Guvernul pregăteşte impozite mai mari faţă de cele prezentate în Codul Fiscal făcut public în urmă cu o lună, reiese dintr-o formă actualizată a documentului.

Impozite mai mari pe case, maşini şi terenuri. Noul document, datat 13 martie şi obţinut de Mediafax, prevede creşteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de clădiri. Astfel, valoarea impozabilă pentru o clădire cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă a fost ridicată de la 935 lei/mp la 995 lei/mp, pentru cele dotate cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire, şi de la 555 lei/mp la 591 lei/mp, pentru cele fără astfel de instalaţii. Pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn sau piatră naturală, valoarea impozabilă a fost urcată de la 254 lei/mp la 270 lei/mp, cu instalaţii, respectiv de la 159 lei/mp la 169 lei/mp, fără instalaţii, iar pentru clădire-anexă cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă a fost ridicată de la 159 lei/mp la 169 lei/mp, respectiv de la 143 lei/mp la 152 lei/mp. Şi clădirile-anexă cu pereţii exteriori din lemn sau din piatră naturală, valoarea impozabilă a fost ridicată de la 95 lei/mp la 101 lei/mp, respectiv de la 63 lei/mp la 67 lei/mp. Conform legii, valoarea impozabilă a unei clădiri este determinată prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă, exprimată în lei/metru pătrat, la care se adaugă un coeficient de ajustare în funcţie de zonă şi rangul localităţii de domiciliu. Majorări similare vor avea loc şi la maşini şi terenuri. 

Gazele, +10% din iulie

Facturile vor fi mai mari de la 1 iulie, dacă preţul gazelor naturale se va majora aşa cum anunţă oficialii. Ministrul energiei, Andrei Gerea, susţine că preţul gazelor ar urma să fie majorat de la 53 de lei la maximum 58 de lei pe megawatt, ceea ce înseamnă că vom plăti mai mult cu 10%. “Trebuie să intrăm pe parcursul acesta de liberalizare a preţurilor, acestea sunt regulile jocului la nivel european. Am făcut însă, şi facem, tot posibilul pentru a avea o creştere care să nu producă un şoc economic pentru cetăţeni”, a explicat Robert Tudorache, consilierul personal al ministrului Gerea. Guvernul şi FMI urmează să se pună de acord chiar la începutul lunii viitoare, când vor avea loc noi negocieri.

Mai multe