Împrumuturile bancare din 2020. În plină pandemie, românii au făcut mai multe credite pentru case

21 februarie 2021 16:49   Național
Ultima actualizare:

Criza economică din pandemie nu i-a sperit pe români. Dovadă stau numeroasele împrumuturi la bănci făcute anul trecut. Cele mai multe credite sunt pentru achiziționarea unei locuințe, o arată ultimele statistici.

În 2020, băncile au acordat credite noi în valoare de 84 miliarde lei, ceea ce reprezintă o treime din soldul creditului neguvernamental, care totalizează 282,4 miliarde lei, arată cei de la DreptulLaBanking.

Iar cifra este mai mare chiar și decât cea din 2019, care a fost de 83,24 miliarde lei. 57,7% din împrumuturi s-au dus către companii, iar restul de 42,3% către persoane fizice.

Populația a făcut credite în valoare de 35,45 miliarde lei, în special, pentru a-și cumpăra o casă. De altfel, analiza bancherilor spune că numărul creditelor imobiliare a fost mai mare decât în 2019.

Repartiția pe monede arată că persoanele fizice au accesat aproape numai credite în lei, în proporție de 98,4%, pentru a elimina riscul valutar. Nici companiile nu au roscat, astfel că majoritatea a preferat să se înadoreze tot în moneda națională.

Citește și: 

Efectele pandemiei de coronavirus după 6 luni de la izbucnire

Românii s-au împrumutat la greu la bănci de când am intrat în pandemie. Creditele noi se ridică la 23,1 miliarde de lei

Mai multe