În 11 februarie, creștinătatea îl sărbătorește pe Sfântul Vlasie, protectorul femeilor însărcinate

10 februarie 2020 19:07   Național
Ultima actualizare:

An de an, în 11 februarie, creștinătatea îl prăznuiește pe Sfântul Vlasie, protectorul femeilor însărcinate și al animalelor.

Ierarhul și Mucenicul Vlasie este unul dintre sfinții protectori respectați foarte mult în tradiția populară.  Sfântul Vlasie a trăit în timpul  împărataților romani Dioclețian și Licinus. El a fost episcopul Sevastiei Capadociei dar,  din cauza prigonirilor, el s-a retras în munți.

Sfântul Vlasie a fost hirotonit episcop și tradiția spune că sfântul dobândise darul vindecărilor, și tămăduia chiar şi animalele. În timpul persecuţiilor împotriva creştinilor, Sfântul Vlasie trăia ascuns într-una din peşterile Muntelui Argheos. Aici, în faţa peşterii, veneau animalele sălbatice  așteptând binecuvântarea Sfântului Vlasie, mai ales atunci când se îmbolnăvea vreuna dintre ele.

Pentru a-și mărturisi credința în Hristos, Sfântul Vlasie a fost torturat

În împărăție s-a dat poruncă  să fie prinși toți  creștinii ascunși. După ce a fost descoperit și Sfântul Vlasie acesta a fost dus la închisoare, iar pentru a-și mărturisi credința în Hristos a fost torturat.

În drum spre închisoare, Sfântul Vlasie a fost însoțit  de  șapte femei. Acestea  au mers în urma  Sfântului Vlasie și au adunat  picăturile de sânge care  curgeau  din corpul său și se ungeau cu acesta.  Slujitorii  care-l însoțeau pe sfânt  i-au spus  guvernatorului cetății  „Şi acestea sunt creştine”.

Tradiția spune că Împreună cu cele şapte femei creştine şi cu cei doi copii ai uneia dintre ele, Sfântul Vlasie a primit cununa muceniciei prin tăierea capului în ziua de 11-a a lunii februarie, în afara zidurilor cetăţii Sevastia.

Rugăciunea Sfântului Vlasie

De atunci, în ortodoxie s-a păstrat rugăciunea protectoare a Sfântului Vlasie, rostită pentru îndepărtarea dușmanilor

„Nu îmi este nădejde sfinte de nu-mi vei ajuta tu, nu aflu milă de nu-l vei face milostiv mie pe Cel ce te-a sfinţit pe tine. Nu am lucru bun, ci numai nădejde că tu te rogi pentru mine şi pentru aceea sfinte nădăjduindu-mă spre ruga ta şi milostivirea lui Dumnezeu nu mă voi teme de cei ce caută să-mi facă rău, spre tine Doamne Dumnezeule să vin mereu îmi dă. Amin!"

Mai multe