În 14 decembrie avem Lună plină. Superstiţii şi credinţe
Pe cer se va vedea o Lună mare și luminoasă, în această seară, dar mâine, 14 decembrie, la ora 8.48 fix, va fi Lună plină, adică va fi luminată de Soare în proporție de 100%. Oamenii asociază acest fenomen astral cu evenimente negative.
Satelitul natural al Pământului, Luna, va fi strălucitor, mare și rotund: va fi luminat 100% de Soare în 14 decembrie, fix la ora 8.48. Cel mai bine se va observa în locuri deschise, fără clădiri înalte sau copaci. De altfel, încă de luni, 12 decembrie, astrul a fost aproape ”plin”, luminat de razele solare în proporție de 98%.
Luna plină a fost asociată, de-a lungul timpului, cu evenimente neașteptate, violente, nedorite: crime, violuri, sinucideri, bolile mentale, dezastre naturale, accidente, vrăjitorii, farmece.
De pildă, bătrânii spun că pe Lună plină bolnavii nu trebuie să se uite la luna plină pentru că, în acest fel, li se întârzie vindecarea. O altă zicere din popor este să nu dormi niciodată sub razele Lunii pline pentru că acest lucru aduce boală sau chiar moarte.
În Grecia antică, se consideră că Luna plină este propice nunţilor.
Se mai spune şi că pruncii născuţi într-o noapte cu Lună plină sunt foarte sănătoşi şi puternici. Există credinţa că Luna plină ajută femeile să nască uşor, fără dureri. Unii spun că atunci când este luna plină se nasc mai mulţi copii decât de obicei.
Când este Lună plină, evitaţi să vă certaţi cu vecinii, pentru că astfel de conflicte pot genera mari probleme.
În tradiţiile şi superstiţiile româneşti, Luna plină anunţă o vreme când toate merg din plin. Pentru a avea noroc şi a le merge bine, copiii se înţarcă într-o astfel de perioadă.De asemenea, când este Luna plină, oamenii de la ţară ţin în mâna o moneda, privesc spre cer, îşi fac cruce şi se roagă pentru prosperitate.
Tot în această perioadă se tunde părul, se seamănă şi se ticluiesc farmecele de dragoste.Luna în creştere e aducătoare de belşug, spun credinţele populare româneşti.