"În loc să trăim mai bine, ne facem homosexuali?"

4 octombrie 2018 20:11   Național
Ultima actualizare:

Românii sunt aşteptaţi, mâine şi poimâine, la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie. Dincolo de controversele legate de oportunitatea unei asemenea consultări populare, cu un cost uriaş (164 de milioane de lei), mulţi dintre cetăţenii cu drept de vot, mai ales cei din mediul rural, ridică din umeri, sunt dezinteresaţi de scrutin sau oferă răspunsuri amuzante.

Cum se vede referendumul în comunele şi în satele din România? Nicolae, un sătean din Băiţa (Hunedoara), e hotărât: „Merg să votez, dar au scris că e numai pentru modificarea Constituţiei. Nu s-a specificat clar ce votăm din Constituţie. Pentru ce e Constituţia asta făcută? Numai pentru bulangii? Să iertaţi expresia”. Fostul miner a văzut homosexuali doar la televizor, dar nu are nimic împotriva lor, doar să nu se căsătorească, scrie adevarul.ro. „Trebuie să fim şi noi ca alţii? Noi, în loc să vrem să trăim mai bine, să ajungem homosexuali?”, se întreabă un alt localnic din Băiţa.

„Nu ştiu de nici un referendum. Nu ştiu ce înseamnă familia tradiţională. Nu mă duc la referendum, nu le am cu astea. Lucrez de dimineaţă până seara“, este de părere nea Gheorghiţă, un localnic dintr-un sat al Dâmboviţei. „Eu susţin familia aşa cum a lăsat-o Dumnezeu: bărbat şi femeie, nu homosexuali şi păcate amărâte. Am văzut la televizor că se duc să ceară copii în adopţie. Păi cum să încredinţezi un copil la d-ăştia?“, se revoltă tanti Zanfira, surprinsă, de asemenea, pe uliţa unui sat dâmboviţean. „Nu mă duc. O prostie şi o cheltuială de bani. Se organizează pentru a se cheltui nişte bani. Îi mănâncă în cur, că nu au ce face“, afirmă răspicat Victor, un localnic din satul gorjean Barza.

În satele Botoşaniului sunt mulţi care cred cu tărie în tradiţie.”Familia este un om şi o femeie. Punct. Nu cu alte spurcăciuni”, tună un bărbat de 50 de ani din comuna Victoria. De aceeaşi părere e şi un vecin, ocupat cu repararea unui gard. Sunt însă şi destui localnici care se arată toleranţi. ”N-am nici o reţinere împotriva căsătoriilor între homosexuali. Eu dacă vreau femeie, femeie să am, dar căruia îi place homosexual, homosexual să fie. Aşa-i place, aşa să fie. De ce să-l deranjez eu pe om?”, spune nea Costel, un sătean din Roşiori. El crede că, de fapt, referendumul e o găselniţă a politicienilor pentru a schimba în alt sens Constituţia.  

În comuna Borăneşti (Ialomiţa), doi săteni se delectează cu una mică la cârciumă. ”Noi am auzit de Referen... Adică s-a mai trimis şi aicea plicuri de le-a aruncat pe stradă pe la noi, că nu suntem nici noi, deci.... dar de mers, mergem, că până la urmă e Referen..., deci mai bem şi noi după aia ceva”, zice Romică pentru hotnews.ro. Omul ştie de ce se organizează Referendumul: “Pentru căsătoriţii ăia. Decât să nu se mai ia la Primărie om cu bărbat. De asta fac Referen. Dar eu nu sunt de acord cu asta”. Întrebaţi dacă există cupluri gay în comună, Romică se amuză: ”Nooi??? Eu am nepoţi, am familie! Poate cel mult s-o iau pe nevasta lui Nae, că-i prost! Da’ cum să mă iau eu cu un bărbat?”.

Ce trebuie să ştiţi despre referendum

Pentru ca referendumul pentru redefinirea familiei să fie valabil, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 5.685.517 de persoane, adică 30% din cei 18.951.721 de români cu drept de vot. Rezultatul va fi validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente, adică minimum 4.737.930 persoane. Programat pe 6 şi 7 octombrie, între orele 7.00 – 21.00, referendumul are la bază o iniţiativă a Coaliţiei pentru Familie. Semnată de peste trei milioane de români, iniţiativa vizează înlocuirea sintagmei „între soţi”, după cum scrie în prezent la articolul 48, alin. (1), al Constituţiei, cu căsătoria liber consimţită „între un bărbat şi o femeie”. Întrebarea de pe buletinele de vot, la care cetăţenii pot răspunde cu „Da” sau „Nu”, va fi următoarea: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. 

Mai multe