În noiembrie, începe Start Tech Innovation. Programul va finanța firmele nou înființate cu 200.000 de lei
În noiembrie, începe Start Tech Innovation, succesorul Start-Up Nation. Programul de finanțare nerambursabilă pentru intreprinderile mici și mijlocii nou înființate a fost cerut printr-o petiție de ONG-uri. Guvernații au luat decizia să răspundă la cererile anteprenorilor și în contextul în care șomajul a tot crescut pe fondul pandemiei.
Secretarul de stat de la Ministerul Economiei, Liviu Rogojinaru, a anunțat într-o intervenție telefonică, în cadrul unei emisiuni la radioul public, că Guvernul are în vedere să lanseze în noiembrie Start Tech Innovation, succesorul Start-Up Nation.
”Încercăm să dăm drumul la Start-Up, pentru că știm foarte bine că este nevoie de acești bani, ca să creeze firme noi, inovative, care pot să ducă mai departe economia Romaniei”, a declarat Rogojinaru.
Prin Start Tech Innovation, Guvernul le va oferi firmelor nou înființate 200.000 lei nerambursabili. Pentru sesiunea din 2020 a programului se vor acorda finanțări pentru aproximativ 7.000 de firme.
Deocamdată, autoritățile nu au publicat grila de evaluare și condițiile de participare. Peste 350 de asociații și firme au depus o petiție la Ministerul Economiei, la începutul acestei luni, în care solicită repornirea programelor de finanțare nerambursabilă pentru intreprinderile mici și mijlocii, printre care și Start-Up Nation.
Programele de redresare economică, cerute prin petiții
„Am inițiat acest demers, practic o petiție ce a strâns până la momentul depunerii sale la Ministerul Economiei, pe 9 septembrie, peste 350 de semnături din partea mai multor asociații și firme de profil și peste 1.200, dacă luăm în calcul și persoanele fizice care au semnat-o. Am inițiat acest demers, deoarece considerăm că este o problema serioasă creșterea ratei șomajului în România. După cum a anunțat INS, avem peste 484.000 de șomeri la nivel național, cea mai mare rată a șomajului din ultimii ani”, a declarat George Velcea, inițiator al demersului.
Începe a treia ediție a Start-Up Nation
Primele două ediții ale Start-Up Nation au creat cel puțin 64.000 de locuri de muncă, iar Guvernul a reușit să strângă din taxe, impozite și activitatea economică desfășurată de societăți de aproape două ori suma investită în firmele care au primit fondurile nerambursabile.
Citește și: