În ruinele astea vor să aducă pușcăriași

5 noiembrie 2017 20:29   Național
Ultima actualizare:

Avem mulţi deţinuţi, dar puţine locuri în penitenciare. Astfel că autorităţile trebuie să găsească o soluţie salvatoare. Prima care le-a venit în minte a fost să transforme unităţile militare nefolosite de peste 20 de ani în puşcării, însă locurile sunt în paragină.

Zilele trecute, miniştrii, împreună cu premierul Mihai Tudose, au stabilit în ultima şedinţă de Guvern ca unitatea militară din comuna buzoiană Unguriu să devină închisoare. Au dat chiar o hotărâre în care au stabilit ca terenul şi construcţiile să treacă din administrarea Ministerului Apărării în subordinea Ministerului Justiţiei. Până aici, toate bune şi frumoase.

Doar că atunci când ajungi în locul respectiv te înspăimânţi. Reporterii Click! au fost la baza militară care a fost dezafectată prin anii ’90. Se află la două ore şi jumătate distanţă de Capitală, într-o pădure, la poalele dealurilor. Locul era încă păzit de un caporal de frica hoţilor care ar putea fura cărămidă cu cărămidă din construcţiile rămase încă în picioare.

Unitatea s-a transformat în toţi aceşti ani într-o adevărată ruină. Acoperişurile sunt ”mâncate” de vreme, smulse de vânt, nu mai există geamuri şi uşi peste tot, iar pereţii scorojiţi stau să se prăbuşească.

Există mesaje de avertizare că locul este extrem de periculos şi încadrat în clasa I de risc seismic. Doar animalele sălbatice din pădure şi porumbeii mai au curajul să se adăpostească în aceste grote. Noi am găsit un iepure, care mânca liniştit.

Nimeni nu a vorbit totuşi  despre cât costă reabilitarea şi cum vor face rost de bani, pentru ca aici să poată sta oameni. Stabilimentul se află la 150 de metri distanţă de case, astfel că localnicii din Unguriu sunt revoltaţi. ”Îmi este frică, vă spun drept. Pot evada şi ne trezim cu ei peste noi în locuinţe.

Guvernul trebuie să facă un referendum în care să ne întrebe dacă suntem sau nu de acord cu aşa ceva”, ne-a spus Ionel. Şi nu este singurul care se teme pentru el. Bianca are 17 ani şi zi de zi pleacă singură la şcoală. Parcurge drumul pe jos şi se gândeşte cu groază că ar putea deveni victima vreunui infractor fugit.

Însă autorităţile n-au prea multe variante la dispoziţie şi trebuie să ia măsuri urgent. La începutul anului, existau în penitenciare 27.559 de deţinuţi şi 18.985 de locuri de cazare. Capacitatea legală de deţinere este calculată la o suprafaţă de 4 mp pentru fiecare om aflat în spatele gratiilor, ceea ce înseamnă că indicele de ocupare este de 145,16% şi deficitul de locuri de 8.574.  

Condiţiile proaste trimit acasă mii de deţinuţi

Supraaglomerarea din închisori şi amenzile primite de stat de la CEDO l-a făcut pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să ia o măsură extremă. A dat o lege prin care puşcăriaşii să fie eliberaţi condiţionat, în baza celor şase zile date drept compensaţie la fiecare lună de detenţie executată în condiţii improprii. Astfel că doar în prima zi, pe 20 octombrie, au ieşit din spatele gratiilor 529 de persoane. Alte peste 3.000 îndeplinesc condiţiile pentru a cere eliberarea în avans. Printre ei se află hoţi, tâlhari, dar şi traficanţi de carne vie, violatori, pedofili şi criminali. Unii dintre ei au recidivat imediat ce au ieşit pe poarta închisorii.

Mai multe