În sfârşit, Ponta şi Iohannis au ajuns faţă în faţă!

11 noiembrie 2014 22:34   Național
Ultima actualizare:

După lungi discuţii, care păreau interminabile, pe tema realizării unei dezbateri între Klaus Iohannis şi Victor Ponta, cei doi prezidenţiabili s-au confruntat, în sfârşit, ieri seară, în direct, la Realitatea TV.

Cu circa 20 de minute înainte de emisiune, politicienii au ajuns la sediul televiziunii. Dacă Iohannis a venit singur, Ponta s-a prezentat la întâlnire de mână cu soţia, Daciana Sârbu, dar şi împreună cu purtătoarea sa de cuvânt, Gabriela Firea.Prima temă a discuţiei a fost votul din Diaspora.Românii vor putea vota duminică în afara graniţelor?”, a fost prima întrebare a moderatorului. „Da, vor vota. Prin măsurile luate de BEC şi MAE, noi azi am alocat sumele suplimentare ca MAE să poată asigura cheltuieli pentru organizarea secţiilor din străinătate”, a răspuns Ponta. „Duminică, în jurul orei 12.00, m-a sunat un prieten din Munchen şi mi-a spus că sunt o mie de persoane care aşteaptă să voteze. După-masă, mi-a spus că sunt 1.500. Seara, la ora 9.00, mi-a spus că s-au închis porţile şi o mie de persoane nu au putut vota. Domnule Ponta, aţi organizat alegerile în Diaspora execrabil. Aţi suprimat dreptul la vot în Diaspora… Mi-a scris cineva că a făcut sute de kilometri, iar, până seara, nu a reuşit să voteze. Oameni care îşi sacrifică ziua liberă pentru a vota nu au fost lăsaţi să voteze”, a replicat Iohannis.

O altă întrebare a moderatorului Rareş Bogdan a fost: „Domnule Iohannis, veţi tăia sau nu pensiile?”. Iohannis a răspuns printr-o altă întrebare, pe care i-a adresat-o lui Ponta: „Domnule Ponta, de ce aţi minţit pensionarii că le tai pensiile?”. „Eu vă tratez cu respect, jignirile nu vă fac cinste”, i-a replicat Ponta. Răspunsul lui Iohannis la întrebarea moderatorului a venit după câteva replici tăioase între candidaţi: „Garantez că nu se vor tăia pensiile niciodată, cât voi fi preşedinte, iar afirmaţiile din acei fluturaşi cu care PSD-iştii v-au speriat au fost o campanie mizerabilă a PSD, s-au folosit de o instituţie publică şi aţi crezut că poştaşul vă aduce o înştiinţare”.A urmat un dialog pe marginea atacurilor pe care echipele de campanie ale celor doi candidaţi le-au făcut reciproc la adresa familiilor acestora. „Domnule Ponta, văd că aţi făcut o fixaţie pe familia mea, vă legaţi de soacra mea, de părinţii mei după care aţi trimis echipă să-i filmeze”, a spus Iohannis. Ponta a replicat, arătându-i două titluri din ziarul de promovare al ACL: „Victor Ponta şi Daciana Sârbu au depus falsuri prin omisiune” sau „Familia Ponta, zece milioane cu Golden Blitz”. ”Puteţi să îi cereţi scuze soţiei mele?”, a întrebat Ponta. „Imediat după ce vă cereţi scuze în numele echipei dumneavoastră că m-aţi făcut vânzător de copii. Eu, dacă am greşit cu ceva, îmi cer scuze public”, a răspuns Iohannis. Ponta, însă, nu şi-a cerut scuze.

Mai multe