În Vaslui și Galați mai ieși pe stradă doar dacă porți mască de protecție
Numărul românilor care se îmbolnăvesc de coronavirus cresc de la o zi la alta. Autoritățile fac eforturi disperate pentru a limita răspândirea infecției. Două orașe și câteva comune au fost deja închise, iar în județele Vaslui și Galați, oamenii mai pot ieși pe stradă doar dacă își protejează gura și nasul cu măști medicale, eșarfe, fulare sau cu alte accesorii vestimentare. Noile reguli întră în vigoare începând cu 6 aprilie.
Măsurile aplicate în județele Valsui și Galați au fost anunțate de prefecții celor două județe, după modelul unor măsuri luate în țarile Cehia, Bulgaria și Austria și în metropolele Hong Kong, Seul și Tokyo. Astfel, începând de luni, toți care merg la serviciu, la cumpărături sau își plimbă animalele de companie, vor fi amendați dacă nu poartă măști.
Astfel, autortiățile au decis ca toate persoanele care merg în spații publice să poarte mască peste nas și peste gură.
"Am decis obligativitatea utilizării de măști sau alte mijloace de protecție, fulare, eșarfe, pentru acoperirea feței în zone publice și în spatii comerciale. Nasul și gura trebuie să fie acoperite, astfel încât persoanele care tușesc sau strănută să nu-i afecteze pe ceilalți", a explicat Mircea Gologan, prefectul județuli Vaslui, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, prefectul județului Galați a fost primul care a anunțat că toți cetățeniii trebuie să poarte măști când ies afară.
“Practic, măsura respectivă nu vizează portul unei măști, ci vizează portul unor mijloace de protecție, astfel încât, atunci când stranutăm sau când tușim, particulele să nu fie transmise în comunitate”, a declarat Gabriel Ioan-Avramescu, prefectul județului Galați, potrivit stirileprotv.ro.
Deocamdată, măsura prevede sancțiuni doar pentru administratorii piețelor sau centrelor comerciale unde sunt identificați cumpărători care nu poartă mască.
Dacă acceptă clienți care nu-și acoperă nasul și gură, persoanele juridice riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 70.000 de lei. Pot fi aplicate și sancțiuni complementare, precum suspendarea activității, desființarea unor lucrări sau închiderea șantierului.
Citește și:
LIVE CORONAVIRUS ROMÂNIA. Bilanțul continuă să crească: 148 de decese!
Chinurile prin care trec pacienții intubați. "E o traumă, ajung să aibă tuburi și ace peste tot"