Încălzirea la trei camere, de patru ori mai mare decât la patru

12 februarie 2013 17:48   Național
Ultima actualizare:

Întreţinerea dă mari dureri de cap bucureştenilor din diferitele cartiere ale Capitalei. Dacă unii se plâng că au plătit facturi mari la încălzire pe decembrie, alţii spun că această iarnă a fost cea mai blândă cu buzunarele lor. Ei, dar ce te faci când diferenţe uriaşe se înregistrează în acelaşi bloc sau la imobile situate pe aceeaşi stradă?

Turel Anorocioaei este un locatar norocos. Pe deasupra e şi un administrator de bloc încântat că a reuşit să-şi convingă vecinii că termoizolarea imobilului este cea mai bună soluţie pentru scăderea costurilor cu încălzirea. Blocul V81 de pe strada Baltagului (sectorul 5), în care locuieşte, a fost reabilitat termic în toamna anului trecut. În prima lună de iarnă a sezonului rece 2012-2013, decembrie, investiţia şi-a demonstrat utilitatea.

„Consumul de agent termic la apartamentele racordate la sistemul centralizat a scăzut cu 20%. Cei care au centrale de apartament pe gaze sunt şi mai încântaţi, căci aici s-a semnalat o scădere a consumului şi de 70%", ne-a spus Anorocioaei, care se numără printre „fericiţii" care au renunţat la căldura furnizată de RADET.

Gheorghe Diaconescu a plătit 322 de lei la încălzire, pe decembrie. Bucureşteanul locuieşte într-un apartament cu 3 camere

În decembrie, încălzirea la patru camere l-a costat doar 90 de lei, în vreme ce cheltuielile comune de la bloc au fost 241 de lei. În acest timp, vecinii săi care primesc agent termic de la RADET au plătit facturi de 351 de lei doar la încălzire. A fost cald în case, nu s-a plâns nimeni de frig, ba unii au şi deschis geamurile, ceea ce a făcut ca mare parte din căldură să fie aruncată pe geam.

În ciuda faptului că blocul e termoizo­lat, locatarii n-au fost de acord cu montarea repartitoarelor de costuri, care le-ar fi permis să contro­leze fluxul de apă caldă care le intră în calorifere. Câţiva metri mai încolo, în blocul V80, proprietarii apartamentelor cu trei camere au trăit diferit luna decembrie.

Gheorghe Diaconescu (54 de ani) a făcut câte economii a putut la căldură şi tot a plătit 322 de lei la căldură. „Dacă nu folosim o cameră ziua, închidem repartitorul. În bucătărie, când gătim, nici nu ne atingem de el. Pe decembrie am plătit 322 de lei la căldură, deşi n-am fost acasă decât două săptămâni", ne-a spus bărbatul. Vecinii săi de la ultimul etaj, care nu au repartitoare, au fost nevoiţi să scoată din buzunar peste 460 de lei doar pentru căldură şi apă caldă.

- Apartament 4 cam., încălzit RADET fără repartitoare: 351 de lei; întreţinere totală: 674 lei- Apartament 4 cam., încălzit ­centrală proprie: 90 de lei; întreţinere totală: 331 lei- Apartament 3 cam., încălzit RADET fără repartitoare: 290 de lei; întreţinere totală: 555 lei- Apartament 3 cam., încălzit ­centrală proprie: 81 lei; întreţinere totală: 277 lei

- Apartament 3 cam., încălzit RADET fără repartitoare 437 lei; întreţinere totală: 759 lei- Apartament 3 cam., încălzit RADET cu repartitoare: 322 lei; întreţinere totală: 464 lei- Apartament 2 cam., încălzit RADET fără repartitoare: 374 lei; întreţinere totală: 630 lei- Apartament 2 cam., încălzit centrală proprie: 101 lei; întreţinere totală: 255 lei

Mai multe