«Incendiu? Aşa ne pregătim pentru el»
Senzori de avertizare, extinctoare, truse de prim ajutor, butoane de panică şi ospătari instruiţi să acorde îngrijiri. Acestea sunt „armele" cu care patronii restaurantelor şi barurilor din Centrul Istoric luptă împotriva incendiilor.
Dacă eşti la vreun chef în Centrul vechi şi ai ghinionul să te lovească un cutremur, atunci şansele să ajungi la spital cresc proporţional cu vechimea localului în care te afli.
Nu la fel stau lucrurile şi în cazul unui incendiu. Cel puţin, după cum ne-au spus managerii, personalul barurilor este pregătit să facă faţă unor astfel de situaţii neprevăzute.
Extinctoare. Ospătarul Alin Marancea (25 de ani) de la „Vintage Pub” se bucură că nu a fost nevoit să folosească până acum cele două stingătoare de incendiu
„Conform legii (n.r.-319/2006, Securitatea şi Sănătatea în Muncă) noi instruim periodic angajaţii. În fiecare zi de luni, ospătarii, barmanii şi bucătarii fac instructajul împotriva incendiilor.
Ştiu pe unde pot evacua oamenii aflaţi în local, ştiu cum să acorde primul ajutor şi cum să manevreze extinctorul.
În plus, suntem dotaţi cu senzori care ne anunţă pe noi, dar şi serviciul de pază cu care avem contract, că temperatura în local a urcat prea mult", explică Dan Ardelean, managerul unui local de pe strada Sfântul Dumitru.
Trusă de prim ajutor. Tânăra Denisa Oncescu (21 de ani) poate acorda primul ajutor celor răniţi în caz de incendiu
Într-un alt club, pe strada Smârdan, la doi paşi de apartamentul care a luat foc săptămâna trecută din cauza unui scurtcircuit la o instalaţie electrică improvizată, ospătarul Alin Marancea tocmai muta extinctoarele lângă uşă.
„Avem patru bucăţi, nu le-am folosit niciodată şi sperăm să nici nu le folosim", afirmă managerului localului, Remus Mănescu. Concluzia lui după incendiul de săptămâna trecută? „Veniţi la distracţie în Centrul vechi! Noi vă apărăm!"
Senzori. Şeful de sală ne arată doi dintre cei 12 senzori antiincendiu aflaţi în restaurant
«Nu mi se pare un loc nesigur»
Dan A., 38 de ani:
„Chiar dacă este o zonă aglomerată, Centrul vechi e plin de lume care se simte bine.
Nu văd de ce nu aş face-o şi eu."
Rareş Dumitru, 25 de ani:
„Nu m-am gândit niciodată că ar fi un loc nesigur.
Voi veni în continuare să mă distrez aici".