Încep controalele în secțiile ATI. Care sunt cele mai periculoase spitale din România
Autoritățile au început să ia primele măsuri după tragedia de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. De astăzi, 16 noiembrie, medicii de la Direcțiile de Sănătate Publică din țară verifică toate secțiile ATI. Care sunt cele mai periculoase spitale din România.
Zece infectați cu coronavirus au murit și alți șapte au fost grav răniți, după incendiul izbucnit, sâmbătă seară, în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.
Tragedia se lasă cu controale în toate secțiile de Terapie Intenstivă din țară.
„S-a decis ca, începând cu ziua de luni, echipe mixte ale Direcțiilor de Sănătate Publică și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să desfășoare controale în toate secțiile de terapie intensivă de la nivel național pentru verificarea instalațiilor și a condițiilor de punere în funcțiune a aparaturii medicale”, a anunțat, duminică, Guvernul României.
”Sunt controale normale, obișnuite. Fiecare spital trebuie să gestioneze apartura mediacală astfel încât să prevină astfel de fenomenme total nedorite. În functe de viziunea managerială, există personal care deservește partea tehnică, fie sunt angajați, fie serviciul a fost externalizat și lucrează cu firme specializate. Noi avem contracte de mentenanță pentru aparatura medicală”, a declarat Sorin Roșu, șeful ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Autoritățile verifică instalațiile electrice și pe cele de oxigen
Și cei de la ISU se vor afla în echipa de control. Pompierii vor verifica buna funcționare a instalațiilor de oxigen și a celor electrice, precum și procedurile de intervenție în caz de incendiu.
Spitalele publice şi private din România au 4.966 de paturi la secţiile de anestezie şi terapie intensivă, din cele 100 de spitale publice. Aici sunt internați pacienții a căror viață atrână de un fir de ață. Sunt intubați și ținuți pe aparate.
Totul este electric, și, de aproape 9 luni de pandemie, aceste locuri sunt suprasolicitate. În unele spitale instalația electrică și aparatura sunt vechi și nu mai fac față. Cele mai periculoase secții ATI sunt cele din București, Timișoara, Arad, Sibiu, Alba-Iulia, Cluj. Sunt arhipline, iar instalațiile și prizele vechi fac din ele ”bombe cu ceas”.
Ce s-a întâmplat la Spitalul Județean din Piatra Neamț
Sâmbătă, în jurul orei 19.00, unul dintre cele două saloane ale secției ATI de la Spitalul Județean Neamț, a fost cuprins de flăcări.
Se pare că un injectomat a făcut scurtcircuit, s-a pornit flama și de aici s-a pornit un incendiu violent, fiind vorba de stațiile cu oxigen care au explodat.
Flăcările au aprins combinezoanele de protecție ale cadrelor medicale aflate în salon, care s-au topit. Una ditre asistente a suferit arsuri la mâini, iar medicul Cătălin Denciu, care era de gardă în seara respectivă, are răni pe 40% din corp: cap, torace, mâini și picioare.
Incendiul s-a propagat și la sonul ATI de lângă. Astfel că din cei 16 pacienți intubați, zece au murit arși de vii și alți șase au fost evacuați și duși la spitalul modular din Lețcani, Iași.
Cei care au murit erau persoane în vârstă, afectate grav de Covid-19: șapte bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 ani. 140 de pompieri s-a luptat cu flăcările, astfel că incendiul a fost stins în 25 de minute.
Citește și: