Începe marea recalculare a pensiilor! Anunțul ministrului Muncii, Violeta Alexandru
Anunț important! Se recalculează pensiile anumitor categorii de persoane. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că marea recalculare îi vizează pe românii care s-au pensionat în străinătate.
Românii care au lucrat cu contract în străinătate își pot depune cererea de pensionare în statul în care au domiciliul sau în țara unde au muncit ultima oară.
Ţara respectivă se ocupă să adune toate informațiile legate de contribuțiile plătite în alte state și deschide dereptul de pensie. Doar că există situații când vârsta standard de pensionare nu concinde la de la o țară la alta.
Este posibil ca într-o ţară aibă drept de pensionare la 60 de ani, în alta la 65 sau la 67 de ani. În cazul acesta, au loc recalculări în momentul în care persoana împlinește vârsta corespunzătoare. În această situație sunt mulți români, care sunt pensionari în Spania sau în Italia, spre exemplu, dar nu și în România.
Chiar dacă îndeplinesc condițiile, autoritățile nu s-au grăbit să le rezolve situația. Asta înseamnă o pensie mai mică.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, promite că va începe marea recalculare a pensiilor în cazul lor, pentru a primi exact cât merită.
”Îi respect, știu că muncesc pentru fiecare ban câștigat. Pentru ei, nu am să renunț la nici un efort pentru a le face viața mai ușoară la muncă. De aici de acasă, de unde mă gândesc zilnic la ce pot să fac mai mult pentru ca ei să simtă că nu sunt uitați. Pentru cei care au ieșit la pensie în străinătate, îi asigur că vine curând ziua în care nu vor mai aștepta cu anii pentru (re)calcularea pensiilor lor. Sunt ani de când drepturile acestor oameni sunt tratate cu superficialitate. Și cu veșnice scuze pentru a explica cum nu se poate. Ba se poate! Indiferent de câtă rezistență întâmpin, voi face sistemul să vă respecte. Am tot întrebat dacă a existat o preocupare, în trecut, a miniștrilor PSD, pentru acest subiect. Nimic! Sunt furibunzi când văd că iese la iveală indiferența lor. Două luni am dat Caselor de Pensii pentru a recupera întârzierile care se pot recupera. Voi relua discuțiile cu autoritățile din Italia, Spania și nu numai, imediat ce aceste țări trec ce perioada critică în combaterea pandemiei. Este o problemă care implică autoritățile din România dar și din străinătate”, a transmis Violeta Alexandru.
Cum primești pensie din România dacă acum lucrezi în străinătate
Stabilirea pensiei după reglementările și legile în vigoare se face fie când persoana ajunge la vârsta de pensionare, fie când a adunat numărul de ani de vechime necesară.
La anii de lucru din România se adaugă și perioadele de la diverse locuri de muncă în străinătate, singura condiție care trebuie îndeplinită este dovadă unor acte de angajare.
În primă fază, cei care vor să-și cumuleze anii de muncă trebuie să depună o cerere la noi în țară, la casa de pensii de pe raza domiciliului stipulat în cartea de identitate, la care să anexeze documente care să dovedează munca în străinătate.
Odată primit dosarul, autoritățile din România au datoria să calculeze pensia inclusiv pentru perioada lucrată peste hotare. În țara noastră, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 pentru femei.
Citește și:
http://Ce pensii au actorii din «Epoca de Aur»: Cei mai bogați pensionari VIP