Începe sezonul de recoltare la sparanghel. Ce îi așteaptă pe românii care pleacă să lucreze ca muncitori sezonieri în Germania

22 martie 2021 20:44   Național
Ultima actualizare:

Toată lumea îi vrea dar nimic nu va mai fi la fel. În Germania cel puțin, cea mai mare piață din UE pentru muncitorii sezonieri din agricultură, pe muncitorii români îi așteaptă restricții dure. Primul examen îl vor da românii veniți să culeagă sparanghel al cărui sezon de recoltare începe la sfârșitul lunii martie, începutul lui aprilie.

Începe al doilea an de pandemie pentru muncitorii sezonieri români care odinioară umpleau câmpurile și livezile din toată Europa. În funcţie de evoluţia vremii, în Germania, începe recoltarea sparanghelului la finele lunii martie sau la început de aprilie așa că sezonierii sunt așteptați deja. Urmează căpşunile, afinele, ceapa, cartofii, sfecla de zahăr, grâul şi porumbul. Deci mult de muncă iar sezonierii sunt ca aurul. Mulți proprietari de ferme germani și sezonierii români își fac planuri și speră să nu mai prindă haosul de anul trecut. Un reportaj Deutsche Welle la o fermă reprezentativă arată ce îi așteaptă pe români.

Ce reguli îi așteaptă pe sezonierii români

Ferma de sparanghel Hensgens din localitatea germană Selfkant, situată nu departe de frontiera cu Olanda este a doua ca mărime din regiune. Fără muncitori sezonieri, întreprinderea de familie nu are cum lucra cele 250 de hectare. Deocamdată aici lucrează 15 oameni dar în perioadele de vârf sunt aduși în jur de 150 de sezonieri.”Campusul pentru sezonieri, cu spaţii de locuit prevăzute cu camere pentru patru persoane, cu bucătării mari, băi şi sufragerii comune, nu mai poate fi folosit ca înainte. Într-o cameră vor fi cazate cel mult două persoane. Restul vor locui în containere special amenajate cu spaţii sanitare suplimentare. Va exista o femeie de serviciu care va asigura în permanenţă curăţenia încăperilor, dezinfectând periodic aceste spaţii. Din cauza pandemiei şi, ca atare, a pericolul unei contaminări, sezonierii nu-şi vor procura singuri mâncarea, ci vor mânca preparate gătite de bucătarul restaurantului fermei. Lucrătorii vor mânca, tot din motive de igienă, fiecare în camera lui. Ei vor fi împărţiţi în grupuri fixe, lucrând împreună şi locuind în aceleaşi unităţi. Va exista un plan clar, în baza căruia se va şti care grup lucrează unde exact pe câmp şi între ce ore”, a explicat pentru dw.com, Chris Hensgens de 32 de ani, care împreună cu fratele și tatăl lor au grijă de fermă. La plecarea în Germania, lucrătorii trebuie să prezinte un test negativ pentru coronavirus. Apoi vor fi testaţi, la câteva zile după sosire, direct la fermă. 

Citiți și

Sute de românii pleacă la cules de sparanghel în Germania și Olanda, în plină pandemie. Ce salarii primesc

Fermierii britanici suspină după români. Localnicii fug de munca dură de pe câmpurile cu sparanghel

Mai multe