Incredibil! Martori-cheie în dosarul Revoluției nu au fost audiați niciodată

6 aprilie 2016 10:56   Național
Ultima actualizare:

Procurorul general interimar al României, Bogdan Licu, a cerut redeschiderea dosarului Revoluției, la solicitarea mai multor participanți direcți la evenimentele tragice din decembrie 1989. Parchetul General a sesizat Înalta Curte cu privire la faptul că în acest dosar capii Armatei din acea vreme nu au fost niciodată audiați și că decizia de clasare a dosarului a fost luată fără a se ține cont de „informații importante furnizate de actele efectuate în cauză”.

În ordonanța prin care Parchetul General solicită redeschiderea anchetei Revoluției se arată că în cazul unor personaje care puteau furniza informații utile, în trecut, procurorii au făcut audieri „sintetice, unele de-a dreptul formale”, ignorându-se astfel informațiile cu adevărat „grele” pe care acestea le-ar fi putut oferi pentru restabilirea adevărului. Procurorul general interimar, Bogdan Licu, consider inexplicabil faptul că nici una din persoanele care s-au aflat la comanda armatei nu a fost audiată pentru a stabili în ce fel Nicolae Militaru a preluat controlul instituției.

Potrivit ordonanţei, procurorii militari au închis dosarul fără să ceară declasificarea documentelor de la Senat și de la Serviciul Român de Informații(SRI) ori să solicite acte de la arhivele unor alte instituții publice implicate. „Procurorii nu făcut nici un demers în vederea declasificării documentelor care au stat la baza elaborării Raportul comisiei senatoriale privind acţiunile desfăşurate în Revoluţia din decembrie 1989, în condiţiile în care această comisie a efectuat mii de audieri şi a solicitat şi obţinut documente care privesc aceste evenimente atît de la Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Interne, cât şi de la Serviciul Român de Informaţii”, se arată în motivarea solicitării.

Bogdan Licu susține că faptele care se regăsec în dosar nu se pot prescrie încă, pe motiv că nu a fost făcută o încadrare juridică corectă a acestora. „Apreciez că soluţia de clasare dispusă de Secţia Parchetelor Militare prin ordonanţa nr.11/P/2014 din 14 octombrie 2015 este netemeinică şi nelegală, fiind adoptată pe baza unor cercetări incomplete, cu ignorarea unor informaţii, date şi documente esenţiale referitoare la evenimentele din 1989, aspecte care au condus la stabilirea unei situaţii de fapt incompletă şi sub unele aspecte eronată, pe cale de consecinţă la o greşită încadrare juridică dată faptelor, toate acestea zădărnicind aflarea adevărului şi identificarea tuturor făptuitorilor precum şi a făptuitorilor din spatele făptuitorilor”, a declarat procurorul general.

Alte dovezi care atestă faptul că dosarul a fost închis pentru a se ascunde adevărul se referă la nenumăratele decese în cazul cărora nu s-au făcut autopsii. Parchetul General a sesizat că rapoartele de constatare medico-legală fie lipsesc, fie sunt efectuate foarte sumar.

Președintele Asociației „21 Decembrie”, Teodor Mărieș salută decizia Parchetului General și speră că Înalta Curte va confirma urgent redeschiderea dosarelor. „Nu știu dacă discuțiile cu doamna Prună au influențat sau nu, dar cu certitudine există un curent pozitiv în acest moment la nivelul președintelui României, Guvernului și Parchetului față de aceste dosare, lucruri care nu au existat până în urmă cu câteva luni”, a afirmat Mărieș, citat de agerpres.ro. Asociația „21 Decembrie” consider că întreaga echipă de procurori de la Parchetul Militar ar trebui să-și dea demisia.

Va fi Iliescu judecat?

Marele oponent al redeschiderii acestui dosar este Ion Iliescu, personaj-cheie în Revoluția din 1989 și în viața politică a țării după 1990. Fostul președinte este cel mai interesat pentru ca dosarul Revoluției să nu fie redeschis, întrucât cei care au suferit în 1989, răniți sau rude ale celor decedați, îl consideră direct responsabil de evenimentele care au zguduit România. La sfârșitul lunii trecute, Iliescu a avut o reacție halucinantă la anunțul că dosarele Revoluției și Mineriadelor vor fi redeschise. „Eu îi înțeleg pe cei care au avut pierderi. Dar asta a fost! A fost caracterul cel mai radical de tranformare din tot arealul nostru. Nici ungurii, nici cehii, nici polonezii nu au avut asta, nici măcar bulgarii. Deci la noi a fost o mișcare radicală de înlăturare a vechiului regim, cu sacrificii umane. Revolta din decembrie a însemnat sacrificii umane. Acum să stăm să tot ... plângem morții, în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societății românești...”

Mai multe