INFO IMOBILIAR – proiect susţinut de ADAMA. Vrei să te muți în casă nouă? Alege cu atenție! (P)

25 februarie 2015 10:25   Național
Ultima actualizare:

Tot mai multe familii tinere din România sunt în căutarea unei locuințe în această perioadă. Românii care vor să-și cumpere primul lor apartament sau să-și schimbe locuința veche cu una nouă și modernă scapă din vedere defectele de construcție ale unor ansambluri rezidențiale care le fac cu ochiul. Click! vă spune la ce să fiți atenți înainte de a plăti o locuință.

Care sunt neregulile în construcția ansamblurilor rezidențiale? Principalele probleme demne de semnalat în ceea ce privește calitatea construcției pe segmentul rezidențial nou sunt edificarea proiectelor cu echipe de muncitori neprofesioniști, aspect întâlnit mai frecvent în cazul proiectelor low-cost. Lucrările de construcție nu sunt acordate de dezvoltator unui antreprenor general care să coordoneze lucrările și care să folosească, pentru fiecare etapă a construcției, echipe specializate pe acest sector.

Un alt aspect demn de luat în calcul este calitatea materialelor de construcție folosite și a finisajelor. De la obiectele sanitare utilizate până la tâmplăria montată, fiecare detaliu ar trebui avut în vedere pentru că sunt aspecte care, ulterior, pot degenera în probleme și disconfort: o izolație fonică și termică slabă calitativ din cauza tâmplăriei de proastă calitate, pereți strâmbi în interiorul apartamentelor, parchet montat îndoielnic care ulterior trebuie înlocuit etc.

Ce să verifici înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare? Este recomandată o verificare și o inspecție cât mai amănunțite chiar din partea viitorului proprietar înainte de achiziționarea apartamentului. Potențialul client ar trebui să fie atent la toate detaliile pentru că, în ciuda unui ochi neavizat, acesta se poate convinge de buna funcționalitate a viitoarei sale locuințe: zugrăvirea pereților și finisajele acestora, închiderile tâmplăriei, rezistența obiectelor sanitare, calitatea parchetului etc. Aparent, sunt doar detalii care însă, în urma locuirii, se pot transforma în surse de disconfort și chiar în probleme mai mari dacă nu sunt realizate la o anumită calitate. Pe lângă vizita pe cont propriu, este indicat să meargă la apartamentul ales și alături de un specialist, de un inginer constructor, o persoană obiectivă și avizată care îi poate spune dacă, din punct de vedere tehnic, face cea mai bună alegere. Cumpărătorul ar trebui să se intereseze cine a construit respectivul ansamblu pentru că un antreprenor general de renume, cu experiență în piață, care lucrează cu echipe calificate de specialiști și la un anumit standard de calitate, poate reprezenta o garanție a lucrărilor realizate.

Cum descoperim problemele de construcție? În lipsa unor studii sau cunoștințe de specialitate pe care ar putea să le aibă viitorul proprietar, de existența unor probleme majore privind construcția în sine se poate edifica alături de un inginer constructor. Siguranța construcției poate fi certificată prin suprapunerea informațiilor obținute din cartea tehnică a construcției, a respectării standardelor de siguranță la cutremure, modul de realizare a structurii de rezistență (indicată fiind o fundație de tip radier și o structură realizată integral din beton armat), informații despre solul pe care s-a construit clădirea, dacă tipul de sol suportă regimul de înălțime a proiectului.

Recomandată este și confruntarea cu limitările impuse de indicatori precum PUZ, PUD sau CUT, care stabilesc regimul de înălțime permis în zonă, suprafața maximă admisă pe care se poate construi pe un teren dat etc., fiind cazuri în care aceste limitări nu sunt respectate.

În plus, există o serie de documente ce pot fi solicitate dezvoltatorului pentru a face verificări, de la cartea tehnică a imobilului, la cadastru sau recepția finală a clădirii. Nu în ultimul rând, în cazul în care imobilul în care intenționați să locuiți este încă în construcție la momentul la care faceți prima vizită, recomandabil este să urmăriți și ritmul de realizare a construcției – un timp prea scurt poate fi echivalent cu neacordarea unui interval suficient tuturor materialelor de construcție să se usuce.

Cum poate un neavizat să verifice cartea tehnică și care sunt elementele de urmărit? Un client poate afla toate detaliile privind calitatea construcției unui imobil din cartea tehnică a acestuia, pe care o poate consulta înainte de achiziționarea locuinței. Alături de detaliile privind execuția, cartea tehnică include și garanția imobilului acordată de constructor. Ulterior, după ce proprietarii respectivului ansamblu se constituie în asociație, cartea tehnică va intra în posesia asociației înființate.

Ai întrebări? Scrie-ne, iar un specialist Click! îţi va răspunde negreşit. Aşteptăm întrebările tale pe adresa de mail casanoua@click.ro

Mai multe