Îngrijorare maximă! Gripa din iarna asta, cea mai gravă din ultimii 50 de ani
Specialiștii europeni în sănătate publică sunt îngrijorați! Profesorul Robert Dingwall, de la Universitatea din Nottingham Trent atrage atenția că este inevitabil ca virusul gripal H3N2, care a „bântuit” Australia, pe timpul iernii, să nu ajungă în următoarele luni și în Europa. Potrivit specialistului, va fi probabil cea mai grea iarnă din ultimii 50 de ani, în privința gripei. Poate la fel de grea ca cea din 1968, când pandemia de gripă izbucnită în Hong Kong a ucis peste un milion de oameni.
Amenințătoarea gripă H3N2 a făcut, în sezonul rece, care tocmai s-a încheiat în Australia, peste 100.000 de victime. Această cifră l-a determinat pe prof. Robert Dingwall, de la Universitatea Nottingham Trent, Marea Britanie, să atenționeze autoritățile asupra faptului că virusul gripal va ajunge cu siguranță și în Europa și va face ravagii.
„Probabil va fi cea mai rea iarnă din ultimii 50 de ani. Mulți oameni au fost foarte afectați în Australia, de acest virus. Deocamdată, nu s-a finalizat statistica în privința mortalității produse de H3N2, însă, suntem foarte îngrijorați în ceea ce privește aceasta”, a declarat, pentru „The Daily Express”, prof. Dingwall.
El a mai spus că, ținând cont de ceea ce s-a întâmplat în Australia, autoritățile medicale trebuie să se gândească foarte serios și urgent la măsuri care să fie luate, astfel încât spitalele să fie pregătite pentru o pandemie de gripă.
La rândul său, Simon Stevens, șeful Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie, a precizat că „semnele care vin dinspre Emisfera Sudică indică faptul că îmbolnăvirile de gripă au atins cote alarmante, fiind afectați, în special, mulți bătrâni”.
Potrivit medicilor, cei mai expuși a se infecta cu virusul gripal H3N2 sunt bătrânii, deoarece, se știe, au sistemul imunitar slăbit, dar și copiii cu vârste între cinci și nouă ani.
Problema cea mai mare este însă legată de vaccinul antigripal, care, potrivit experților britanici, nu va face față acestui virus, H3N2. Și asta, pentru că vaccinul a fost creat în luna martie și scos pe piață în septembrie, producătorii folosind tulpinile care circulaseră în sezoanele trecute.
De altfel, australienii au reclamat faptul că epidemia de gripă a fost atât de agresivă, din cauză că vaccinul nu a fost eficient, tulpinile de virus suferind, probabil, mutații, scrie Daily Mail.
Cercetătorii spun că tulpinile de virus sunt în continuă schimbare, astfel încât sistemul imunitar al organismului să nu le poată combate. Tocmai de aceea ele sunt din ce în ce mai periculoase și, deci, mortale.
Această transformare a tulpinilor se numește „mutație antigenică” și este cea care poate duce la izbucnirea pandemiilor. O astfel de mutație a fost responsabilă de producerea epidemie de „gripă porcină”, din anul 2009.
Profesorul australian Robert Booy, de la Universitatea din Sidney, spune despre epidemia de gripă că „ceea ce s-a întâmplat în Australia se va petrece, mai mult ca sigur, și în Europa, ținând cont de globalizare”.
Cine e cel mai expus la gripă?
Gripa poate fi o boală foarte gravă, deoarece poate da complicații precum pneumonie, inflamația inimii, a creierului sau a mușchilor, dar și insuficiență renală.
Oamenii care sunt cei mai expuși la a face complicații din cauza gripei și chiar care pot fi uciși de acesta sunt bătrânii de peste 65 de ani, bolnavii cronici, copiii, femeile gravide. Persoanele care fac parte din aceste grupe de risc au dreptul la vaccinare gratuită, care se va face la medicul de familie. Deci, nu ezitați să vă întrebați medicul despre vaccinul antigripal! Este ideal să vă vaccinați până la sfârșitul lunii decembrie!
Pandemia izbucnită în Hong Kong a ucis peste un milion de oameni
În anul 1968, în Hong Kong, a izbucnit una dintre cele mai grave pandemii de gripă din lume. Atunci, au murit peste un milion de oameni. Responsabil a fost virusul H3N2, același care, în ultimele luni, a ucis 73 de persoane în Australia. Medicii atrag atenția că virusul este foarte contagios, în doar două săptămâni fiind infectate 500.000 de persoane, în anul 1968. Atunci, au fost afectate de H3N2 Vietnam, Singapore, India, Australia, Europa, Statele Unite ale Americii, Japonia, Africa și America de Sud.