Inspecţia Judiciară a început a treia anchetă faţă de Codruţa Kovesi

18 aprilie 2018 15:59   Național
Ultima actualizare:

A început a treia acţiune disciplinară declanşată de Inspecţia Judiciara împotriva şefei DNA. Laura Codruţa Kovesi va trebui să explice de ce a refuzat de mai multe ori să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Inspecţia Judiciară a anunţat miercuri (18 aprilie) că a început acţiunea disciplinară faţă de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, după ce a refuzat de mai multe ori să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Aceasta este a treia acţiune disciplinară declanşată de Inspecţia Judiciară împotriva şefei DNA, scrie news.ro.

Inspectorii spun că prin neprezentarea în Comsie şi prin necomunicarea informaţiilor solicitate, Laura Codruţa Kovesi a afectat onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat.

Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a fost invitată de mai multe ori în comisia parlamentară pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Ea a refuzat să se prezinte şi a transmis comisiei o scrisoare în care a explicat că nu a acceptat invitaţia de a fi audiată deoarece nu deţine informaţii potrivit cărora în procesul electoral s-ar fi implicat persoane sau autorităţi cu scopul vicierii rezultatului scrutinului.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la modul în care va răspunde Kovesi.

A treia acţiune disciplinară

Inspecţia Judiciară a început în 12 ianuarie o acţiune disciplinară în cazul procurorului şef al DNA, Laura Coduţa Kovesi, care este acuzată de trei abateri disciplinare.

O acţiune similară a fost declanşată şi în cazul lui Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA. Procurorului şef al DNA i se impută, între altele, manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu.

În 11 aprilie, Inspecţia Judiciară a anunţat că a început acţiunea disciplinară faţă de şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, pentru că a săvârşit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, după ce şi-ar fi desemnat consilierul judecător să facă controale la două servicii teritoriale. Inspectorii mai spun că, prin acest fapt, şefa DNA şi-a încălcat atribuţiile, scrie news.ro.

De asemenea, Inspecţia Judiciară susţinea că prin încălcarea regulamentului şi desemnarea unui magistrat aflat în incompatibilitate, s-a adus atingere principiilor legalităţii, imparţialităţii şi regulilor fundamentale şi prestigiului şi credibilităţii actului de justiţie în înfăptuirea căruia a fost implicată Direcţia Naţională Anticorupţie.

Mai multe