Instigare la ură a unui influent preot ortodox, la adresa homosexualilor

4 iulie 2017 12:32   Național
Ultima actualizare:

Un cunoscut preot ieșean susţine, într-o predică filmată ce a devenit virală pe Internet, că cetăţenii din Cluj care nu susţin comunitatea gay ar fi trebuit să iasă în stradă în număr mare atunci când au văzut că “20 de descreieraţi” au organizat un miting pro-LGBT.

Predica preotului Calistrat Chifan, vizualizată de zeci de mii de persoane, conţine o serie de afirmaţii care ar putea fi considerate discriminatorii. Astfel, părintele care slujeşte la Mănăstirea Vlădiceni din Iaşi spune că homosexualii „ar trebui să stea în banca lor”, deoarece sunt oameni „stricaţi” care nu ar trebui să hotărască pentru cei „sănătoşi”.

„Dacă între noi mai există oameni, (...) atunci nu vom mai vedea circ ieftin. Nu vom mai vedea rugăminţi de luni şi ani de zile pentru clarificarea unei simple legi morale că familia, constituţional, înseamnă un bărbat şi o femeie. Că homosexualii, care sunt 1% sau sub 1% într-o ţară, trebuie să stea în banca lor, nu să facă legi în guvern şi să hotărască ei soarta celor mulţi şi sănătoşi la minte”, a spus Calistrat. Această afirmaţie a fost un preambul a unei critici foarte dure pe care preotul ieşean a făcut-o locuitorilor din Cluj. Referindu-se la mitingul pro-gay de zilele trecute, Calistrat i-a criticat pe ardeleni că nu au ieşit în piaţă, în loc să stea să se uite de la balcon. „Dar unde îi fruncea Ardealului şi unde e demnitatea ardelenească ca într-un oraş ca Clujul să permiţi pentru 20 de semnături, la 20 de descreieraţi, să se facă o paradă gay în mijlocul Ardealului românesc unde au fost atâţia martiri, au fost atâtea vărsări de sânge. A fost atâta hortysm, a fost atâta prigoană austro-ungară, uniaţie, greco-catolici, habsburgii. Şi voi staţi în blocuri şi vă uitaţi la televizor să vedeţi cine a ieşit la miting în loc ca Piaţa Avram Iancu să fie 20-30.000 de oameni care să spună guvernului: «băieţi, ţara asta i-o ţară de oameni normali!». E cea mai mare ruşine. Nici să nu mai spui cuiva că eşti ardelean, că te faci de râs”, spune preotul în videoclipul care a devenit viral pe Internet.

Mai multe