Institutul Revoluției, condus de Ion Iliescu, desființat. Reacția fostului președinte

30 decembrie 2019 13:35   Național
Ultima actualizare:

După scandalul în care a fost implicat de curând, legat de organizarea unui concert pentru marcarea a 30 de ani de la Revoluția din 1989, Institutul Revoluției, condus de Ion Iliescu, își trăiește ultimele zile. Institutul va fi desființat prin ordonanță de urgență.

UPDATE Ion Iliescu s-a declarat surprins de această decizie. „Nu am auzit de aşa ceva. Asta e o porcărie curată. Adică Institutul Revoluţiei Române, renunţăm la Revoluţia Română, la studierea ei... Nu înţeleg, nu ştiu, nu am aflat încă această ştire. Mi se pare o porcărie indamisibilă. Că sunt oameni care n-au trăit Revoluţia şi nu-nţeleg şi-i interesează, asta e altă treabă, dar a fost un moment istoric remarcabil care-a marcat întreaga transformare pe care a cunoscut-o ţara în ultimii 30 de ani de zile. Cum să renunţi la aşa ceva? Unde în lume se întâmplă aşa ceva? N-am aflat încă această ştire, mă surprinde şi nu-nţeleg motivaţia ei”, a afirmat, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, Ion Iliescu.

Premierul Ludovic Orban a aprobat introducerea pe ordinea de zi a ultimei ședințe de Guvern din acest an un proiect de ordonanță de urgență privind desființarea Institutului Revoluției, condus de Ion Iliescu, anunță Hotnews.

Solicitarea a fost făcută, la începutul ședinței de Guvern, de șeful SGG, Antonel Tănase. „Domnule prim-ministru, vă rog să fiți de acord cu introducerea pe ordinea suplimentară a unui proiect de ordonanță de urgență privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de primul președinte, de Ion Iliescu”, a spus secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase. Reacția premierului Ludovic Orban a fost scurtă: ”Aprob”.

Concertul anunțat de Institutul Revoluției, contestat de societatea civilă

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost înființat în baza unei legi din 2004, ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică. Potrivit actului normativ, Institutul are ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre.

În acest moment, Institutul este condus de Ion Iliescu, ca președinte, Gelu Voican Voiculescu, director general, și Emilian Cutean, secretar general. Institutul Revoluției a fost recent în centrul unui scandal, concertul pe care voia să-l organizeze pentru a marca 30 de ani de la Revoluție fiind anulat ca urmare a protestelor societății civile.

Citește și:

Mihai Gîtlan, primul erou ucis în Revoluția din București

Ion Iliescu refuză să se prezinte la audieri, dar vorbește despre Revoluția din 1989 pe blog

Mai multe