Instructorul de zbor gălăţean Mircea Toader a murit în accidentul aviatic din Prahova

12 iulie 2011 12:02   Național
Ultima actualizare:

Toader Mircea era este aviator de aproape 40 de ani şi a zburat pe o mulţime de aparate. Avea la activ „crearea" a peste 100 de piloţi şi nu dorea să se oprească aici, anunţă Adevarul.

Vezi aici cine a fost Mircea Toader

În urmă cu aproximativ un an, Mircea Toader a dat un larg interviu pentru Adevărul Galaţi. Iată-l în rândurile de mai jos:

Toader Mircea, instructor de zbor: „M-am urcat în avion în anul 1972 şi nici până în ziua de azi nu m-am mai dat jos"

Totul e simplu: „M-am urcat în avion în anul 1972 şi nici până în ziua de azi nu m-am mai dat jos". Cam aşa se poate rezuma într-o frază povestea vieţii lui Ioan Toader Mircea, instructor de zbor şi inspector la Aerial Club Galaţi. O viaţă trăită mai mult pe aerodrom, în zgomot de motoare turate şi în miros de benzină, alături de viitorii piloţi.

Aviaţie. Doar aviaţie

Toader Mircea a urmat cursurile liceului militar "Ştefan cel mare" la Câmpulung Moldovenesc, pe care l-a absolvit în anul 1972.

În acelaşi an a fost admis la Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie, pe care a absolvit-o trei ani mai târziu. Chiar înainte de absolvire i s-a propus să rămână instructor în cadrul şcolii.

Lucru mai puţin întâlnit la vremea respectivă pentru că a deveni instructor de zbor însemna să petreci mult timp într-o unitate de luptă, apoi o perioadă de stagiatură şi abia după aceea activitatea de instructor.

A fost repartizat la aerodromul de la Focşani, care se redeschidea în acea perioada. A pilotat multe tipuri de avioane atât cu elice cât şi cu reacţie, printre care Zlin 526 şi 726, L 29 dar cele mai dragi i-au fost Yak 18 (pe care a făcut foarte multă acrobaţie) si IAR 823.

Ioan Toader Mircea instruia elevi la clasa de avioane ultrauşoare şi a obţinut şi calitatea de inspector pe această clasă.

Dacă îl întrebi pe nea Mircea cum a ajuns să iubească avioanele răspunsul este unul simplu: „Nu ştiu dacă a fost un eveniment anume, probabil că fiecare dintre noi şi-a dorit la un moment dat să zboare, mai ales copiii spun: «avion cu motor, ia-mă şi pe mine în zbor». Numai că eu am ţinut să concretizez lucrul ăsta, eu să fiu cel care este la manşă. A fost şi o situaţie fericită, în anul trei de liceu militar, când au venit la noi mai mulţi reprezentanţi de la aviaţia sportivă şi aşa am luat contact cu acest domeniu fascinant - zborul", spune Toader Mircea.

Are o grămadă de amintiri plăcute legate de zbor, dar a avut şi incidente de zbor.  "În general nu am avut problele grave în zbor, am avut o oprire de motor în aer, dar eram undeva aproape de aerodorm, am făcut tot ceea ce scria la carte ca să vin la aterizare de urgenţă să aterizez. Chiar dacă a fost o aterizare forţată, am reuşit să o execut pe aerodrom în deplină siguranţă", îşi mai aminteşte Toader Mircea.

A pus atât de mult suflet în această meserie încât şi acum, la vârsta de aproape 60 de ani, se întreabă mereu: „Oare câţi elevi mă vor mai da jos de acum încolo din avion pentru a zbura singuri?".

Câte generaţii de elevi au trecut prin mâinile dumneavoastră?

Elevi pregătiţi, grupe în sine, circa 13-14 grupe, pentru că după aceea am deţinut funcţii de comandă şi am continuat activitatea de instructor, dar fără a avea grupe de sine stătătoare. Aş putea spune că am peste 100 de piloţi cărora le-am pus manşă în mână.

Aţi început să zburaţi în 1972 şi nu v-aţi oprit nici acum

Terenul de zbor a fost întotdeauna sufletul meu, am considerat că m-am născut şi am trăit pe aerodrom, tocmai de aceea chiar şi la vârsta pe care o am nu pot să renunţ la activitatea de zbor.

Profil:

Născut. 10.11.1953, Măraşu, judeţul BrăilaStudii. Şcoala Militară de Ofiţeri de AviaţieFamilie. căsătorit

Mai multe