Întâmplări din Bucureştiul de altădată. Ştiaţi că «naşul» mititeilor a fost un ziarist?

13 iunie 2013 18:51   Național
Ultima actualizare:

Documentele vremii spun că aici au apărut popularii mititei, iar naşul acestui produs care şi-a meritat popularitatea a fost ziaristul pamfletarul şi umoristul N.T. Orăşanu, un client fidel al acelui restaurant. Ziaristul a alcătuit lista de bucate a originalului restaurant cu denumiri la fel de inedite: pâinea se numea "o abodantă", gheaţa - "cremă de Siberia", scobitoarea - "o baionetă", iar ţuica -"o idee".

Denumirea de mititei se datorează unei întâmplări, petrecute în anul 1902, când, într-o zi cu mulţi clienţi, maţele din care se preparau renumiţii cârnaţii ai retaurantului s-au terminat. Atunci, bucătarul şi proprietarul Iordache Ionescu s-au hotărât să prepare cârnaţi mai mici, numai din carnea de vită (falcă şi ceafă) cu care se umpleau, de obicei, maţele, amestecând-o cu bicarbonat de sodiu.

Atunci ziaristul N. T. Orăşanu a inclus "noul preparat" în lista de bucate a restaurantului cu denumirea de "mititei", produs care, la scurt timp, s-a bucurat de un mare succes. De-a lungul deceniilor, la târgurile interne şi internaţionale, popularitatea mititeilor româneşti, preparaţi de producători după reţete originale, a crescut în mod considerabil.

Cu o lună în urmă, la 13 mai a.c., strănepoţii ziaristului N. T. Orăşanu au trimis în ţară, de la Geneva, reţeta originală după care se preparau mititeii, încă din anul 1902.

Mai multe