Intervenție dificilă la Iași. Femeie de 48 de ani, operată trei ore pe creier în întuneric

23 august 2021 8:25   Național
Ultima actualizare:

Chirurgii Spitalului de Neurochirurgie din Iași au mai făcut o minune. După trei ore dificile de operație, o femeie în vârstă de 48 de ani a primit o nouă șansă la viață.

Originară din Câmpulung Moldovenesc, pacienta avea o tumoră pe creier de 5,5 cm, care i-a produs probleme în ultimul timp: ”Nu am mai putut vorbi. De fapt, să vorbesc articulat. Ştiam ce vreau să spun, dar nu-mi ieşea pe gură, îmi ieşeau nişte bazaconii, cuvinte prosteşti ce nu aveau legătură cu ceea ce gândeam eu. Lipsa de concentrare a fost totală, nu mai puteam scrie mesaje pe telefon, nu ştiam unde mă duc şi de unde vin. Nu am crezut că mai văd vreodată lumina zilei”, a spus, după operație, pacienta pentru adevarul.ro.

Intervenţia chirurgicală a durat trei ore şi s-a încheiat cu succes. Cu ajutorul unui preparat special, medicii au reuşit o localizare, delimitare şi o rezecţie de 98% a tumorei. E vorba despre o substanţă de contrast care se fixează pe celulele tumorale. După cum a explicat pentru adevarul.ro Lucian Eva, managerul spitalului, intervenţia chirurgicală a avut loc în întuneric, iar pe fondul albastru al câmpului operator, tumora s-a văzut în culoarea violet, lucru care i-a ajutat pe neurochirurgi să o delimiteze cât mai precis.

Mai multe