INTERVIU Torturile i-au schimbat viața. Povestea inedită a lui Elian Mita, corporatistul care face capodopere dulci

11 mai 2020 22:57   Național
Ultima actualizare:

În această perioadă, când toată lumea a stat în bucătărie mai mult ca oricând, lăudându-se pe rețele sociale cu tot felul de preparate, am descoperit pe Tik Tok un bărbat de 28 de ani, care prepară deserturi atât de frumoase, încât le mănânci cu ochii. Prăjituri, torturi, cozonaci și multe altele, știe să le facă precum marii cofetari de specialitate. Am vrut să aflăm mai multe despre Elian Mita și pasiunea lui pentru cofetărie, care nu este una obișnuită pentru un bărbat. Ce am aflat, puteți citi în interviul următor.

  • Click!: Salutare, Elian este prenumele tău? Știai că are o semnificație aparte? (n.r. Din greaca, "helios", semnificand "soare”)

Elian: Da, Elian este prenumele meu din certificatul de naștere. Știu doar că prenumele meu apare în Biblie, într-o formă prescurtată, “ Eli, Eli, Eli, Lama Sabachthani”.

  • Am observat pe Tik Tok deserturile care-ți ies din mâini. De unde pasiunea pentru făcut dulciuri, prăjituri și torturi?

Am crescut la țară, iar dacă voiam să mănânc altceva decât ce era gătit, trebuia să îmi pregătesc singur. Iar de fiecare dată când găteam, îmi plăcea să arate bine în farfurie, chiar dacă vorbeam de cartofi prăjiți cu brânză rasă și ou ochi, și să încerc tot felul de combinații ciudate. Sunt foarte recunoscător pentru educația primită de la familie, și în special de la bunicii mei. Acum realizez cât de important a fost să am sarcini în gospodărie, dezvoltându-mi simțul resposabilității. La sărbători, mătușa mea era cea care făcea torturile și prăjiturile, iar mie îmi plăcea foarte mult să o ajut. Pot spune că ea mi-a insuflat plăcerea de a face prăjituri. Iar pasiunea asta a crescut în timp, fără să îi dau foarte mare importanță. Când mă apucăm de făcut clătite, ieșea un tort de clătite, dacă făceam o negresă, o decorăm în așa fel încât tot tort ajungea să fie. Cred că fiecare din noi mănâncă în primul rând cu ochii, iar fără să vreau mi-am însușit această sintagmă.

  • Când a început totul? Care a fost momentul în care ai început să faci prăjituri și pentru alții, nu doar pentru familie?

La zile de naștere sau alte motive de sărbătoare, mereu pregăteam  un tort sau prăjitură, iar prietenii și colegii de muncă au remarcat asta și au început să mă roage să le pregătesc un tort pentru diferie ocazii, după care prietenii prieteniilor lor au început să vină către mine cu cerințe de prăjituri și tot așa. Nu am investit bani în publicitate, totul s-a dezvoltat în timp, organic, iar numărul pofticioșilor – aka clienților – a tot crescut.

  • În afară de aceste deserturi speciale tu cu ce te ocupi în viața de toate zilele?

De când m-am mutat în București (1 an și jumătate), lucrez în cadrul clinicii Swiss Estetix (clinică medicală specializată în estetică minim invazivă și chirurgicală), unde fac parte din echipa de management.

  • Ai mai multe ajutoare în bucătărie?

Da, cu sau fără voia lui, mai cer ajutorul colegului de apartament, pentru că am momente când mi-ar prinde bine două mâini în plus. Iar din câte observ, în ultima vreme a început să se specializeze pe făcut creme pentru torturi și mai ales blaturi de pavlova. Este o activitate relaxantă, care te prinde, mai ales când rezultatul muncii tale se transpune imediat într-un tort, care știi că este un simbol al sărbătorii, și participi, astfel, într-o oarecare măsură la fericirea pofticioșilor.

  • Ești foarte activ pe TikTok, acolo unde, de fapt, te-am remarcat. Crezi că te-a ajutat acest lucru să devii cunoscut?

Da, TikTok-ul a început din joacă, și încerc să continui în același vibe. Rețelele sociale mă ajută în ideea în care acolo îmi postez ultimele creații (torturi și prăjituri) și tot prin intermediul lor țin legătura cu toți pofticioșii curioși.

  • Care este lista produselor pe care le poți face? Am observat că ați făcut și produse de Paște.

Crearea unei liste de produse și prețuri nu a fost o prioritate pentru mine, deoarece fiecare comandă era unică și personalizată. Am făcut o gamă destul de largă de prăjituri și torturi, dar fără fondant/pastă de zahăr. Asta este o ramură încă neatinsă de mine. Și de Paște, și de Crăciun, fac cozonaci, pască, torturi, macarons, ciocolată de casă, caise, rulouri, cheesecake, plăcinte, rulade, muffins, chiar și mucenici.

  • Care este produsul tău preferat dintre cele pe care le faci?

Sarmalele scăzute (zâmbește). Având în vedere că în fiecare zi există în casă ceva dulce, nu mai ajung să mi se facă dor de o prăjitură sau tort. În schimb, de sarmale scăzute îmi este poftă, pentru că nu le am în casă mereu.

  • Clienții tăi sunt mulțumiți? Ți s-a întâmplat să-ți refuze cineva comanda?

Pot spune cu sufletul împăcat că am parte de pofticioși împliniți și asta se reflectă în rata de revenire. Sunt pofticioși care comandă de 2-3 ori pe săptămână ceva dulce, dar și alții, care la fiecare Crăciun și Paște ne caută. Am reușit să creăm o rețea frumoasă, care crește de la o lună la lună. Totodată, încerc să obțin un feedback după fiecare comandă, pentru a mă asigura că produsele au fost pe gustul pofticioșilor, iar unii dintre ei sunt și proactivi și ne dau idei de îmbunătățire. Apreciem foarte mult feedback-ul lor, pentru că mă implic emoțional foarte mult și nu pot dormi liniștit dacă nu am livrat la nivelul așteptărilor. Nimeni nu mi-a refuzat comanda, au existat doar mici neconcordanțe cu 3 pofticioși până acum, pe care le-am discutat și am ajuns la un consens.

  • Ne poți povesti o întâmplare haioasă de la tine din bucătărie?

Tot ce se întâmplă în bucătărie se întâmplă într-o notă haioasă și distractivă. Dar sunt și întâmplări mai tragi-comice, pentru că se întâmplă să te mai arzi, să uiți să pui un ingredient, și realizezi asta după ce ai pus totul la cuptor, sau să îți scape mai multă esență de vanilie în cremă, sau în timp ce pregăteșți un tort/prăjitură să realizezi că nu ai toate ingredientele. Sunt situații din care mereu încercăm să învățăm și să trecem peste ele cu bine.

Secretul lui Elian? Imaginația

  • De exemplu, bunica mea punea umplutura de cozonaci doar în mijlocul lor și trebuia să tai 3-4 felii până să ajung la umplutura mult dorită. Acum eu fac cozonacii tocmai invers, umplutura o pun preponderent pe margini, pentru a exista încă din prima felie de cozonac.
  • Torturile, mătușa mea le făcea mari în diametru, dar joase. Eu acum încerc să le dau o anvergură, prestanță și chiar personalitate, cumva.
  • Secretul în preparerea celor mai frumoase și delicioase mâncăruri și prăjituri este IMAGINAȚIA. Rețete se găsesc pe Internet, important este să îi adăugăm și acel personal touch care să ne facă mândri de rezultatul final. Iar faptul că toate produsele noastre sunt 100% personalizabile de către pofticioși, le conferă lor posibilitatea de a contribui la dezvoltarea unei produs, conform cu ingredientele preferate de ei.
  • Îmi place să inovez, să încerc ceva nou și să descopăr produse noi care se potrivesc produselor mele.Adevărul e că nu am secrete și spun cam tot ce fac și celor de pe Tik Tok sau Instagram. Celor care îmi cer sfaturi le spun cu drag exact cum fac eu. Le ofer informațiile de care au nevoie, postez și rețete câteodată, pentru că nu am secrete.

Citește și:

Cremă de zahăr ars cu portocale. Rețetă rapidă de la Ela Crăciun

Pâine de casă cu un gram de drojdie. Rețeta lui Sorin Bontea

Mai multe