Inundaţii în Germania şi Ungaria. Viitura se apropie de ţara noastră

10 iunie 2013 6:26   Național
Ultima actualizare:

UPDATE: Cod galben de ploi şi furtuni, azi şi mâine

De azi, începând cu ora 16.00, şi până mâine, la ora 9.00, se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină în Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Oltenia, nordul Moldovei şi al Munteniei, precum şi în zona de munte. În aceste regiuni cantităţile de apă vor depăşi local 20 – 25 l/mp şi izolat 50 – 60 l/mp.

În intervalul 11 iunie, ora 9.00 – 12 iunie, ora 9.00, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în Oltenia, Transilvania, Maramureş şi în cea mai mare parte a Munteniei şi Moldovei, precum şi în zona de munte. În aceste regiuni se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 60 – 70 l/mp.

Precipitaţiile din ultimele săptămâni au afectat regiuni însemnate din Europa. Cel puţin 21 de oameni şi-au pierdut viaţa după ce apele râurilor Elba, Dunărea şi Vltava şi-au ieşit din matcă. Inundaţiile au provocat pagube în centrul şi sudul Germaniei, în Republica Cehă, Austria, Slovacia și Ungaria. Cea mai mare evacuare de oameni a avut loc duminică în oraşul Magdeburg, din landul Saxonia-Anhalt. Peste 23.000 de oameni s-au refugiat în alte colţuri ale Germaniei de est din cauza râului Elba care a făcut prăpăd, informează globalnews.ca.

Capitala Ungariei, Budapesta, se confruntă cu cele mai mari inundaţii din ultimii ani. Râul Dunărea a inundat câteva cartiere mărginaşe ale oraşului. Zona centrală a Budapestei, unde se află şi clădirea Parlamentului, nu e ferită de inundaţii, însă aici militarii şi câteva mii de voluntari au ridicat diguri înalte de 9,3 metri. Circa un milion de saci cu nisip stau acum în calea unei viituri istorice pentru capitala ungară.

Hidrologii spun că apele sunt în scădere, însă se aşteaptă ca acestea să ameninţe şi România în următoarele zile. Meteorologii au emis însă un nou cod galben de ploi şi furtuni în ţara noastră. Atenţionarea e valabilă de azi până mâine, în vestul şi sud-vestul ţării, conform ANM. O a doua atenţionarea vizează centrul ţării, de mâine dimineaţă până miercuri la ora 9.00.

Premierul Victor Ponta a convocat luni comandamantul de urgenţă la Palatul Victoria, după ce hidrologii au avertizat autorităţile că apele Dunării se vor umfla. Pericol există în zona Feteşti-Cernavodă, unde digul de pământ înalt de 27 de metri a fost erodat de ape. Autostrada Soarelui, calea ferată Bucureşti-Constanţa, dar şi sute de gospodării sunt ameninţate de apele Dunării, dacă acesta nu va fi consolidat. Angajaţii de la Apele Române au început să consolideze digul abia la 5 iunie. Muncitorii se tem însă de nivelul ridicat al apei din braţul Borcea, fiindcă apa ameninţă structura de rezistenţă, informează realiatea.net. Aici, autorităţile execută lucrări de consolidare a digului de protecţie, şubrezit în urma inundaţiilor din luna aprilie.

Mai multe