Învaţă o meserie nouă! Te poţi face bucătar
Eşti şomer, absolvent sau abia ai terminat stagiul militar şi nu mai găseşti locuri de muncă pentru profesia pe care o ai? Te poţi reprofila. Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează cursuri de formare profesională gratuite. Cele mai solicitate sunt cele pentru bucătari.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza, în luna februarie, 183 de programe de formare profesională pentru 3.696 de persoane care beneficiază, conform legii, de astfel de servicii gratuite.
Vorbim aici despre şomeri indemnizaţi sau neindemnizaţi, absolvenţi care nu s-au putut angaja după ce au terminat şcoala, cei care au satisfăcut stagiul militar, cei care au obţinut statutul de refugiat sau altă formă de protecţie internaţională, conform legii, persoanele care nu au găsit un job după ce au fost repatriaţi ori au ieşit din detenţie.
Programele sunt organizate de agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti. Luna viitoare, cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanţi, vor avea loc în Bihor (703 persoane), Covasna (424 persoane), Mureş (280 persoane), Neamţ (198 persoane), Bistriţa (168 persoane), dar şi în alte judeţe. Pe parcursul întregului an vor avea loc lunar cursuri de formare profesională.
Se vor organiza cursuri pentru:
- bucătar – 265 persoane;
- ospătar (chelner) vânzător în unitaţi de alimentaţie – 207 persoane;
- lucrător în construcţii – 204 persoane;
- instalator instalaţii tehnico –sanitare şi de gaze – 171 persoane;
- inspector resurse umane – 168 persoane;
- lucrător în comerţ - 154 persoane;
- frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist – 121 persoane;
- competenţe antreprenoriale – 117 persoane;
- coafor – 106 persoane;
- manichiurist, pedichiurist – 106 persoane.
Dacă te înscrii la cursurile de formare profesională beneficiezi de mai multe drepturi:
Pentru a te putea înscrie la unul dintre cursuri trebuie să depui la agenţia de ocupare a forţei de muncă de care aparţii următoare documente:
- Recomandare de la compartimentul de consiliere al agenţiei, cu numărul de înregistrare de şomer;
- Certificat de naştere original şi copie;
- B.I./C.I. original şi copie;
- Acte studii original şi copie;
- Adeverinţă medicală de la medicul de familie, cu menţiunea: “Apt pentru meseria _________”
- Pentru femei (şi cei care îşi schimbă numele de familie), certificatul de căsătorie original şi copie.
SRI face recrutări în această perioadă
“Serviciul Român de Informaţii îţi oferă mai mult decât un loc de muncă. Dacă eşti dinamic şi responsabil, dacă îţi place să te perfecţionezi şi să înveţi permanent lucruri noi, în SRI ai perspectiva de a-ţi construi o carieră”. Este anunţul făcut de SRI pe pe site-ul instituţiei. Cine este interesat de o carieră în spionaj, îşi poate verifica aptitudinile online, la secţiunea Cariere. Serviciul Român de Informaţii selecţionează, în această perioadă, candidaţi pentru viitoarele programe de învăţământ superior ale Academiei Naţionale de Informaţii «Mihai Viteazul» şi ale Academiei Tehnice Militare. Tinerii care vor ajunge la Academia Naţională de Informaţii se vor pregăti pentru a deveni ofiţeri operativi, ofiţeri analişti sau experţi în domeniul informaţiilor de securitate. La programele de studii universitare de licenţă, la Facultatea de Informaţii, specializările sunt: psihologie-informaţii, respectiv studii de securitate şi informaţii. Candidaţii trebuie să fie în ultimul an de studii sau să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat. Programele de master destinate formării viitorilor ofiţeri de informaţii operativi şi ofiţeri analişti, oferă specializări în intelligence şi securitate naţională şi analiză de intelligence. Pentru acestea candidaţii trebuie să fie absolvenţi sau studenţi în ultimul an al ciclului I de studii universitare. Pe întreaga desfăşurare a programelor de master cursanţii vor avea statut de angajaţi SRI. Înscrierile se fac până pe 28 februarie.