Invenţie uitată! Digurile împotriva inundaţiilor zac în depozite

12 iunie 2013 13:15   Național
Ultima actualizare:

Sunt morţi şi pagube uriaşe, şi la noi şi în Europa, din pricina inundaţiilor. Trei ingineri români, din Baia Mare, au inventat în 2006 diguri uşoare ce pot fi montate rapid în astfel de cazuri. Au fost medaliaţi, felicitaţi, dar nimeni nu cumpără superinvenţia.

Nu ştiu cât costă pâinea sau biletul de autobuz, dar născocesc lucruri extrem de folositoare. Trei ingineri din Baia Mare au înregistrat în 2006, la OSIM, invenţia „digurile modulare împotriva inundaţiilor„: Paul Mateescu, Gheorghe Petru Tătaru şi Daniel Borotă.

Concret, un modul consta într-o ramă de metal pe care este sudată o placă, tot din metal. Angrenajul se ancorează în pământ, iar modulele sunt legate între ele cu manşoane de cauciuc, scrie emaramures.ro. Acestea pot rezista la presiuni de până la 100 de kilograme pe 10 centimetri pătraţi.

Într-un kilometru de dig intră 660 de panouri, care pot fi montate în 10 ore, de 15 oameni. Costă 400.000 de euro.

Superinventatorii au convins imediat un om de afaceri local să realizeze digurile modulare, dar au avut o surpriză de proporţii. Au colindat toată ţara cu digurile şi nu au găsit cumpărători, iar invenţia care ar salva oameni, culturi, case şi animale zac în depozite, potrivit emaramures.ro.

Singura dată când au fost folosite la noi în ţară a fost în 2010, în Galaţi, care a fost salvat astfel de la pagube însemnate când Dunărea a dat pe afară.

Invenţia ar putea fi folosită şi în timpul iernii, ar proteja drumurile şi autostrăzile de zăpada purtată de viscol.

Mai multe