Iohannis a început vizita de 6 zile în SUA. Se va întâlni cu Donald Trump

4 iunie 2017 16:43   Național
Ultima actualizare:

Duminică, 4 iunie, președintele României, Klaus Iohannis, a plecat în Statele Unite pentru a-și începe vizita oficială care va culmina cu întrevederea cu omologul său, Donald Trump. Întâlnirea va fi un bun prilej pentru a fi readus în discuție Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite.

Anunțul vizitei oficiale în SUA a lui Klaus Iohannis a fost făcut joi noapte, 1 iunie, de un comunicat al Președinției României:

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va efectua în perioada 4-9 iunie a.c. o vizită în Statele Unite ale Americii.. Elementul central al acestei vizite este constituit de întrevederea oficială a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald J. Trump, în data de 9 iunie a.c". De asemenea, "va fi un excelent prilej pentru a discuta perspectivele de aprofundare şi extindere a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv în contextul în care în acest an se împlinesc 20 de ani de la lansarea acestuia", se precizează în conunicat, potrivit News.ro.

Conform sursei citate, Iohannis este primul lider est-european primit de președintele american la Casa Albă. În plus, Iohannis va participa pe 5 iunie, în calitate de invitat de onoare, la Forumul Global al Comitetului Evreiesc American (AJC, în limba engleză), unde va primi distincția "Light Unto the Nations). Aceasta este cea mai înaltă distincție pe care o oferă organizația unui șef de stat sau de guvern, în semn de recunoștință pentru impactul internațional în domeniul păcii, securității, democrației și promovării valorilor umane.

"American Jewish Committee a evidenţiat, în decizia de acordare a distincţiei, faptul că a hotărât onorarea Preşedintelui Klaus Iohannis pentru acţiunea sa de „lider dedicat întăririi democraţiei şi a statului de drept în România, (…) pentru eforturile sale de a combate anti-semitismul şi pentru a aprofunda legăturile dintre România şi SUA, precum şi între România şi Israel”. Acordarea acestei distincţii a mai avut în vedere rolul ţării noastre în cadrul Uniunii Europene şi al dialogului transatlantic, în menţinerea securităţii regionale şi globale, dar şi realizările recent încheiatei preşedinţii-în-exerciţiu române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA)", se mai adaugă în comunicatul Președinției.

Mai multe