Iohannis: „Guvernul Cioloş a contribuit la îndeplinirea obiectivelor MCV”

25 ianuarie 2017 13:52   Național
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis apreciază că Raportul Comisiei Europene publicat miercuri confirmă că Guvernul Cioloş a avut un „aport decisiv” la îndeplinirea obiectivelor MCV, potrivit News.ro. De asemenea, el atenţionează asupra menţionării ordonanţelor privind graţierea şi legile penale în raport.

„Raportul confirmă faptul că Guvernul instalat în anul 2015 a contribuit major la îndeplinirea obiectivelor MCV şi a avut un aport decisiv pentru acest raport favorabil. Raportul MCV confirmă că România a menţinut un parcurs sustenabil în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor mecanismului, astfel că pentru prima dată este menţionată modalitatea de finalizare a mecanismului. Astfel, Comisia Europeană a emis 12 recomandări, iar îndeplinirea acestora va conduce la încheierea MCV”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele subliniază că pentru prima dată Comisia Europeană afirmă în raport că este „inadecvată” corelarea între MCV şi decizii din alte domenii (precum fondurile structurale europene, aderarea la Spaţiul Schengen), şi afirmă că raportul consemnează că activitatea principalelor instituţii din domeniul combaterii corupţiei a înregistrat progrese substanţiale.

Iohannis aduce în discuţie însă şi menţiunile din raportul CE cu privire la graţiere.

„Preşedintele României atenţionează asupra îngrijorărilor formulate în raport cu privire la faptul că cele două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă puse în consultare publică de Guvern în ziua de 18 ianuarie a.c. ar putea afecta cadrul legal pentru combaterea corupţiei. Finalizarea MCV depinde şi de evitarea unor dezvoltări negative care ar pune sub semnul întrebării progresele care au fost obţinute până în prezent de România. Guvernul României şi actuala majoritate parlamentară trebuie să înţeleagă că doar sprijinind în continuare eforturile pentru întărirea reformelor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei vor contribui la consolidarea statului de drept şi ridicarea MCV”, se arată în comunicat.

Modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenţei sau eficacităţii DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate, avertizează Comisia Europeană în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) referitor la progresele în domeniul justiţiei, documentul menţionând că adoptarea celor două OUG puse în consultare publică de Guvern în 18 ianuarie trebuie privite din acest punct de vedere. Comisia precizează că atacurile puternice îndreptate împotriva magistraţilor şi a sistemului judiciar de către mass-media şi politicieni rămân o ameninţare serioasă pentru ireversibilitatea luptei anticorupţie.

Mai multe