Iohannis i-a lăudat pe români la Washington: „Țara mea e cea mai pro-americană din UE”
Președintele Klaus Iohannis își continuă vizita oficială în Statele Unite ale Americii. Miercuri seară, șeful statului a ținut un discurs la institutul de cercetare Heritage Foundation din Washington DC, unde le-a mărturist gazdelor sale că românii sunt cei mai pro-americani cetățeni din Uniunea Europeană.
Șeful statului român a fost invitat la Heritage Foundation să vorbească despre imporanța parteneriatului strategic încheiat în urmă cu 20 de ani între România și Statele Unite ale Americii. Iohannis a avut nu discurs elogios a adresa efectelor benefice pentru cele două țări și a ținut să le amintească gazdelor sale că acest acord este larg salutat de cetățenii români.
„Ţara mea e cea mai pro-americană ţară din Uniunea Europeană. Peste 70% din români, conform sondajelor, au sentimente pozitive faţă de SUA şi asta se traduce în acţiuni concrete. Situaţia actuală de securitate din Europa e cea mai provocatoare din ultimii 20 de ani şi subliniază nevoia pentru o solidaritate transatlantică. Ne confruntăm cu ameninţări şi provocări în sudul şi estul Alianţei. Trebuie abordate într-o manieră coordonată şi unitară, iar asta e provocare în sine”, a spus Klaus Iohannis.
Președintele nu s-a abținut de la a trimite săgeți către Rusia, țară care, în opinia sa, duce o politică expasnionistă în estul continentului european.
„În Est, Rusia tinde să-şi impună zona de influenţă prin forţă, prin invazia Georgiei, anexarea ilegală a Crimeei şi agresiunea militară în estul Ucrainei, poziţionandu-se militar la graniţele NATO şi cu o influenţă negativă din Balcani şi până în Europa de Vest. În ciuda acestui fapt, avem nevoie de dialog cu Rusia, dar bazat pe o descurajare puternică. Abordarea noastra trebuie să fie strategică, coerentă şi coordonată”, a declarat Klaus Iohannis.
Punctul culminant al vizitei sale în SUA se va consuma vineri, când Iohannis va fi primit la Casa Albă de președintele american Donald Trump. Klaus Iohannis a avut în ultima perioadă un discurs ușor diferit față de liderii europeni, în ceea ce-l privește pe președintele american. Analiștii politici spun că tocmai această poziție pro-Trump, manifestată fățiș, l-a determinat pe șeful de la Casa Albă să-l invite în SUA pe omologul său român.