Iohannis: În noaptea de Înviere restricțiile de circulație vor fi ridicate. Sunt convins că Biserica se va organiza foarte bine

27 aprilie 2021 22:30   Național
Ultima actualizare:

Restricțiile și slujbele de Paști, promulgarea legii care scapă corupții de pușcărie, criza PNRR și Legile Justiției sunt câteva dintre subiectele abordate marți de președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă. Președintele României, Klaus Iohannis a transmis românilor că ridicarea totală a restricțiilor este încă departe și că depinde de rata vaccinării

”Ne mai despart doar câteva zile de cea mai mare sărbătoare a creștinătății. În noaptea de Înviere restricțiile de circulație vor fi ridicate, astfel încât toți cei care vor să participe la slujbe să o poată face. Sunt convins că Biserica se va organiza foarte bine, astfel încât să nu se expună nimeni. Dragi români, să fim parte a acestui efort și în noaptea de Înviere. Vaccinarea cât mai multor români înseamnă eliminarea restricțiilor și revenirea la normalitate. Nu suntem încă în punctul de a renunța complet la restricții. Trebuie să fim realiști și să nu ne amăgim singuri: pandemia nu a dispărut. Numărul celor care pierd zilnic lupta cu boala ne arată că se impune să rămânem la fel de vigilenți. Știu că este greu. Revenirea la normalitate e din ce în ce mai aproape iar vaccinarea e singura cale de a pune capăt pandemiei. Vă invit pe toți să vă vaccinați”, au fost potrivit news.ro, urările lui Klaus Iohannis pentru români cu patru zile înaintea slujbei de Înviere.

Răspunsurile lui Klaus Iohannis la întrebări

  • Legea inițiată de Cătălin Rădulescu promulgată în 31 martie și prin care evazioniștii scapă de pedeapsă dacă achită prejudiciul. De ce ați promulgat-o și nu ați întors-o la Parlament?

Legea a trecut prin Parlament, a fost sesizată CCR, care a spus că e constituțională și apoi a fost promulgată. Acest Parlament, dacă consideră faptul că legea nu satisface cerințele coaliției, poate să inițieze modificări. În momentul respectiv ciclul se încheiase.

  • Ce părere aveți despre tensiunile din zona Mării Negre?

Evident că situația rămâne tensionată, e nevoie de foarte multă implicare. România va face în continuare la NATO și UE pentru a crește reziliența la NATO. E imposibil de spus ce va face Rusia în continuare. Știm că se pregătește un mare exercițiu militar pentru toamnă. Cu toții sperăm detensionarea situației în zona Mării Negre.

  • Ați vorbit tot timpul de criterii de integritate în PNL. La Iași PNL îi are pe președintele Consiliului Județean, Costel Alexe și acum pe primarul Mihai Chirica, cercetați de DIICOT. Nu e prea mult pentru PNL să țină doi penali în funcții înalte?

Ar fi cazul să reacționeze politic și PNL. Dacă nu o va face în următoarele zile vom avea o discuție.

  • Când se va putea reveni în totalitate la normalitate?

Depinde de felul în care oamenii vor merge la vaccinare. În scurt timp vom avea suficiente doze pentru oricine vrea să se vaccineze.

  • Cine îl evaluează pe secretarul de stat Raed Arafat? Este Raed Arafat omul potrivit la locul potrivit?

S-a ocupat constant și bine de lucrurile de care se ocupă și este evaluat periodic de ministrul de Interne.

  • În ceea ce privește PNRR, cât de bine funcționează coaliția, care a mai cerut un termen de 1 lună?

Majoritatea statelor Uniunii Europene nu au finalizat pregătirea planurilor naționale, lucrează în continuare la ele împreună cu Comisia, ceea ce facem și noi. Este o procedură de complicată pentru că până acum nu a existat o astfel de formă de finanțare. Fiecare stat își pregătește un plan, Comisia și Parlamentul European au anumite ambiții legate de Europa verde, Europa digitală și aceste aspecte se negociază.

  • Ce șanse sunt de aprobare de către UE a PNRR depus de România?

Din informaţiile mele, până la acest moment, o singură ţară a depus Planul, şi anume Portugalia, care deţine şi preşedinţia rotativă. Este o procedură complicată, fiindcă niciodată până acum nu a existat o astfel de formă de finanţare şi de întocmire a unor planuri naţionale de revenire dintr-o criză gravă. În acest sens fiecare îşi pregăteşte un plan, Comisia împreună cu Parlamentul au anumite ambiţii legate de Europa verde, Europa digitală şi aceste chestiuni se negociază. Vom avea în zilele următoare noi discuţii în interiorul Guvernului, în interiorul coaliţiei, noi discuţii cu Comisia Europeană care vor duce la o îmbunătăţire a primului draft (...) şi până la sfârşitul lunii mai vom avea un plan bine pus la punct, agreat cu Comisia Europeană, care atunci poate să fie depus. Şansele sunt de sută la sută, vom avea un plan bun, bun pentru România, acceptat de Comisia Europeană şi-l vom pune în practică. Nu-i niciun semn de întrebare aici. Nu există această variantă. Cu Comisia se va negocia până se va ajunge la forma care va fi implementată. Nu-i ca la examenul de Bac, unde eşti admis sau respins. Este un plan naţional, nu-i o jucărică politică. Acest plan naţional reflectă obiectivele României, Comisia are propriile pretenţii în ce priveşte obiectivele, procedurile, proiectele de investiţii. Însă nu există varianta ca acest plan naţional să fie respins. El poate fi negociat repede sau mai puţin repede, în final el va exista şi va fi implementat. Este cert. Discuţiile cu respins sau nerespins sunt prostii.

  • Considerați că domnul Florin Cîțu ar fi potrivit pentru șefia PNL?

Președintele României nu este președinte de partid și ca atare nu are căderea să se exprime în această privință.

  • Când poate fi ridicată starea de alertă?

Atunci când specialiștii ne spun că putem continua și fără măsurile speciale care se instituie doar prin starea de alertă.

  • Mâine în Parlamentul European se decide soarta certificatului verde de vaccinare. Veți susține folosirea lui de către agenți economic din România, în condițiile în care v-ați pronunțat împotrivă?

Eu nu am fost reticent față de un certificat, ci față de un pașaport de vaccinare, din cauza discriminării. Acest certificat de vaccinare va putea fi folosit pentru motive medicale. Să nu facem din acest instrument unul al discriminării.

  • Cum priviți modificările aduse la legile Justiţiei prin introducerea unui aviz din partea CSM la numirea procurorilor şefi​?

Avizul conform este opozabil ministrului şi nu preşedintelui. Este un detaliu care nu a fost bine explicat public. Preşedintele nu stă în niciun fel de aviz conform sau neconform, în conformitate cu Constituţia României. Dacă avizului CSM-ul devine conform, atunci CSM va putea refuza propunerea ministrului, dar nu va putea să îl refuze pe preşedinte. Mi se pare un pas care trebuie bine discutat, cum şi întregul proiect trebuie mult mai bine discutat”, a explicat şeful statului. A existat o dezbatere publică pe un proiect care a fost lucrat pe când la Ministerul Justiţiei a fost domnul ministru Predoiu. Acel proiect al ministrului Predoiu a fost discutat larg în diferite formate. Proiectul elaborat de ministrul Stelian Ion nu a fost dezbătut în aceste formate, ci a fost trimis spre avizare CSM, ceea ce nu a corespuns nici intenţiei coaliţiei, nici spiritului legii, drept pentru care coaliţia a înfiinţat o comisie de parlamentari care împreună cu ministrul şi cu alte autorităţi vor analiza aceste propuneri. Este evident că în coaliţie a existat o oarecare nemulţumire pentru că nu au fost consultaţi, lucru care între timp s-a corectat. Aceste chestiuni sunt momentan în fază de proiect. Ele vor fi discutate, vor intra în Parlament şi după aceea vom vedea în ce formă vor ajunge ele. Evident că eu nu cred că atribuţiile Preşedintelui României trebuie diminuate şi în consecinţă personal nu sunt de acord cu această variantă, dar nu ştiu dacă ea va rămâne sau nu în proiect

Mai multe