Ion Iliescu a împlinit 88 de ani! Cele mai importante momente din viaţa fostului preşedinte

3 martie 2018 22:13   Național
Ultima actualizare:

Ion Iliescu își sărbătorește sâmbătă, 3 martie, ziua de naștere. Fostul președinte al României împlinește 88 de ani. Președintele de onoare al PSD s-a născut în municipiul Oltenia, județul Călărași şi a dispărut în ultima perioadă din lumina reflectoarelor din cauza unei probleme minore de sănătate.

Venit din Partidul Comunist, Iliescu a devenit, la Revoluția din 1989, președintele Consiliului Frontului Salvării Naționale, prima structură politică a țării, iar mai apoi președintele României, pentru două mandate. Iliescu este cercetat în două dosare, unul privind Revoluţa, şi unul privind Mineriadele din 1990.

De-a lungul timpului au circulat tot felul de zvonuri privind starea de sănătate a fostului preşedinte, iar în ultimul timp acestea au devenit mai frecvente, speculându-se faptul că Iliescu este destul de grav bolnav. Anul trecut a fost primul an în care nu a participat la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României. Contactat de presă, el a infirmat zvonurile şi a declarat că absenţa lui s-a datorat unei răceli minore. 

În iunie 2009, Ion Iliescu a fost scos de sub urmărire penală în dosarul „Mineriada 13-15 iunie 1990”, în care era acuzat de genocid, complicitate la tortură, propagandă pentru război, tratamente neomenoase, distrugere, favorizarea infractorului și complicitate la rele tratamente.

 În octombrie 2015, a fost pus sub urmărire penală în același dosar, pentru infracțiuni contra umanității. Pe 13 iunie 2017, a fost trimis alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Miron Cozma și alții în judecată, pentru infracțiuni contra umanității.

Mai multe