Ion Iliescu împlinește 90 de ani. Mama lui l-a abandonat la vârsta de un an

3 martie 2020 13:02   Național
Ultima actualizare:

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, împlinește astăzi, 3 martie, venerabila vârstă de 90 de ani. A dispărut în ultima perioadă din lumina reflectoarelor din cauza unei probleme minore de sănătate. La mulți ani!

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a dispărut în ultima perioadă din viața publică din cauza unei probleme de sănătate. Totuşi, din când în când, aflăm că Ion Iliescu se internează la Spitalul Elias din Capitală, acuzând probleme cardiace. Astăzi, 3 martie, împlinește 90 de ani. La mulți ani!

Ion Iliescu s-a născut în localitatea Olteniţa, judeţul Călăraşi, la data de 3 martie 1930. La 23 de ani (în 1953), a devenit membru al Partidului Comunist Român, iar 12 ani mai târziu era membru al Comitetului Central al PCR.

Puțini știu că mama sa, Maria Dumitru Toma, de origine bulgăroaică, l-a abandonat la vârsta de un an și nu s-a mai interesat nicodată de soarta lui. Ion Iliescu a fost crescut de mama vitregă, Maria Iliescu, iar de la 9 ani de mătușa Aristița.

Ion Iliescu, biografia

  • A absolvit Liceul Spiru Haret din Capitală (în 1949) și se întâlnește în fiecare an cu foștii colegi și profesori, cei care mai sunt în viață. A studiat mecanica fluidelor la Politehnica București, apoi a studiat la Institutul Energetic din Universitatea din Moscova. Este căsătorit cu Nina din anul 1951, dar nu au copii pentru că soția sa a avut trei pierderi de sarcină.
  • Într-o scrisoare din anii 1990, Ion Iliescu mărturisea: “Eu am fost un autodidact, iar copilăria mi-am petrecut-o în casa bunicului – Vasile Iliescu (Ivanovici) – la Olteniţa, cum am zis, tata fiind la închisoare. Până să intre la închisoare pentru vederile sale progresiste, tatăl meu a fost singurul care a urmat cele patru clase elementare şi cursurile Şcolii de Arte şi Meserii din Olteniţa”.
  • Alexandru, tatăl lui Ion Iliescu, s-a născut în Olteniţa, a fost comunist ilegalist şi a participat în 1931 în U.R.S.S., unde ajunsese clandestin, la congresul Partidului Comunist de la Gorikovo (lângă Moscova). A mai rămas în Uniunea Sovietică încă patru ani. La întoarcerea în ţară, conform biografiei lui Ion Iliescu, a fost condamnat la închisoare, unde a şi murit.
  • Despre tinereţea sa în preajma dictatorului Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu a povestit într-un interviu acordat Televiziunii Române.
  • ”Ceauşeascu, în tinereţea lui, l-a cunoscut pe tatăl meu. Era în relaţii mai apropiate cu fratele mai tânăr al tatălui meu. El m-a tratat cu simpatie, m-a încurajat, m-a sprijinit, el m-a propulsat, în 1971, ca secretar general al Comitetului Central. Am fost ministru pentru problemele tineretului”, a spus Ion Iliescu, scrie adevarul.ro.

  • După turneul asiatic din 1971, în Vietnam, Coreea de Nord, China şi Mongolia, Ion Iliescu spune că a fost acuzat de Nicolae Ceauşescu de intelectualism şi a căzut în dizgraţie.
  • ”N-am avut nici un fel de relaţii pentru vreo misiune pregătitoare sau pentru vreo misiune oarecare. Eu eram director la Editura Tehnica. Trei echipaje mă urmăreau zi şi noapte. Erau trei Dacii, două după mine până la Casa Scânteii, a treia în faţa casei să supravegheze casa, cine vine, cine pleacă, şi pe soţie”, a mai spus Iliescu la TVR.
  • În perioada 1979-1984 a lucrat la Consiliul Naţional al Apelor, iar în perioada 1984 – 1989 a fost directorul Editurii Tehnice.

Ion Iliescu, Revoluţia din 1989

În timpul evenimentelor din decembrie 1989, Ion Iliescu fondează Consiliul Frontului Salvării Naţionale (FSN), organism al puterii provizorii de stat şi, în acelaşi timp, un comandament ad-hoc având misiunea protejării şi consolidării victoriei Revoluţiei.

De aici începe expansiunea politică a lui Ion Iliescu, cel ce va deveni la 20 mai 1990, data alegerilor libere, primul preşedinte al României.

În ianuarie 1990, FSN, iniţial, la nivel declarativ, organizat ca organism provizoriu al exercitării puterii, a hotărât să se transforme în partid politic. Întrucât acesta era format în principal din al doilea eşalon al fostului PCR, au izbucnit proteste anti-FSN, aprobate de partidele politice de opoziţie Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD).

În replică, Iliescu a lansat o chemare către „clasele muncitoare” să sprijine FSN împotriva „forţelor fasciste, care încearcă să destabilizeze ţara”. Acest îndemn a dus la declanşarea Primei Mineriade, atunci când minerii din Valea Jiului, conduşi de Miron Cozma, au sosit în Bucureşti şi au reprimat demonstraţiile opoziţiei democratice.

În februarie 2015, după 25 de ani, dosarul mineriadei din iunie 1990 revine pe masa procurorilor. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat statul român să găsească vinovaţii.

Evenimentele violente din vara lui 1990 au lăsat în urmă o mie de victime. Unul dintre cei care ar putea fi chemaţi în faţa anchetatorilor este fostul preşedinte Ion Iliescu.

În ultimii trei ani, Ion Iliescu nu a mai avut apariții publice. Anul trecut, în luna aprilie, a suferit o operaţie la inimă. Problemele cardiace au apărut în 2005, când medicii i-au montat cinci stenturi, iar în 2007 Ion Iliescu a suferit, la Paris, o intervenţie la artera coronariană, când i s-a adăugat un al şaselea stent.

Citește și:

29 de ani de la primele alegeri postcomuniste, din 20 mai 1990. Ele au fost câștigate de FSN și de Ion Iliescu

Ce pensii au foștii președinți. Câți bani încasează la bătrânețe Constantinescu, Băsescu şi Iliescu

Mai multe