Îşi plăteşte spitalizarea fiindcă a căzut de pe bicicletă. E obligat să-şi dea pensia pe o lună
I s-a făcut rău când pedala, a fost internat, iar acum e somat să-şi plătească spitalizarea! Cazul pensionarului din Craiova e considerat accident rutier comis din vina lui. Deşi omul a plătit asigurări medicale timp de 45 de ani, acum trebuie să scoată din buzunar 1.400 de lei pentru îngrijirile medicale primite, adică întreaga lui pensie pe o lună!
“Nu vreau să plătesc nimic!”, se revoltă Ștefan Anghel, în vârstă de 64 de ani, din Craiova, un pensionar căruia spitalul îi pretinde 1.400 de lei pentru îngrijirile medicale acordate. Anul trecut, olteanului i s-a făcut rău din cauza căldurii și a căzut cu bicicleta într-un șanț. Pensionarul a fost transportat la spital cu mai multe coaste rupte și a fost internat timp de o săptămână la Neurochirurgie. După câteva luni, el a primit acasă o somație potrivit căreia are de plătit suma de 1.400 de lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare.
"45 de ani am plătit asigurări degeaba?"
„Nu înțeleg de ce trebuie să plătesc spitalizarea în condițiile în care eu sunt asigurat. Am leșinat și am căzut de pe bicicletă într-un șanț, însă cei de la spital mi-au spus că trebuie să achit 1.400 de lei, fiindcă m-am autoaccidentat. Păi cine este nebun să își facă rău singur?”, spune, indignat, Ştefan Anghel. “Eu nu vreau să platesc, așa că m-am adresat instanței. Nu dau niciun ban! Banii mei, munca mea unde sunt? 45 de ani am plătit asigurări degeaba? Eu chiar nu înțeleg după ce principii funcționează legea din România. Să cazi cu bicicleta, să ai asigurare, dar să îți plătești tot tu îngrijirile medicale? Unde s-a mai văzut așa ceva? Am stat o săptămână în spital, mi-am cumpărat medicamente, iar după două - trei luni mi-a venit acasă somația. Nu mi se pare corectă legea“, oftează bărbatul în vârstă de 64 de ani.
"Trebuie să recuperăm banii de la pacient"
„Dacă accidentarea este făcută din culpă proprie, adică ai căzut cu bicicleta sau ai dat cu mașina într-un pom, adică autovătămare, trebuie să recuperăm banii de la pacient“, explică Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean din Craiova. Instituţia a început deja executarea unor pacienți, iar în acest moment are în lucru 5.000 de dosare! Spitalul Județean trebuie să recupereze banii de la pacient, după ce Casa de Asigurări de Sănătate Dolj a respins decontarea spitalizării, invocând articolul 313 din Legea 95/2006: “Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată”.