Îţi spunem cât te costă carnea de porc pentru Crăciun

14 decembrie 2016 20:19   Național
Ultima actualizare:

În mod tradiţional, de Crăciun vom consuma preparate din carne de porc, iar dacă nu ai ajuns la cumpărături, este cazul s-o faci cât mai repede. Asta, pentru a evita aglomeraţia din preajma sărbătorilor. Reporterii Click! îţi spun cum să cumperi în siguranţă şi câţi bani va trebui să scoţi anul acesta din buzunare.

Am dat o tură în această perioadă prin supermarket-uri şi hypermarket-uri, iar la raft am găsit o mulţime de sortimente din carne care abia aşteaptă să fie cumpărate. 

În curând, va începe nebunia cumpărăturilor pentru Sărbătorile de iarnă. Dacă nu vreţi să aveţi surprize neplăcute, ţineţi cont de sfaturile veterinarilor şi cumpăraţi din magazine autorizate unde produsele sunt depozitate şi vândute în condiţii igienice. Consumul de carne de porc necontrolată sanitar veterinar poate duce la îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară ce provoacă paralizii şi se poate complica, ducând la deces. 

  • Nu cumpăra carne care se vinde în condiţii improprii! Evită deci comercianţii care încearcă să-ţi vândă carne sau produse din carne direct pe trotuar sau din portbagajul maşinilor personale. 
  • Verifică dacă magazinul care comercializează carne şi produse din carne este dotat cu frigidere, lăzi sau vitrine frigorifice. De asemenea, recomandat este să verifici dacă acestea funcţionează.  
  • Ambalajele trebuie să fie curate şi să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării produselor. Nu cumpăra carne ambalată în caserole sparte sau în pungi rupte. 
  • Produsele trebuie etichetate cu date referitoare la tipul şi originea acestora, la condiţiile de păstrare, data obţinerii şi termenul de valabilitate.
  • Carnea de porc trebuie să aibă o culoare roşie, să fie elastică, iar dacă este apăsată cu degetul trebuie să revină la forma iniţială, să nu rămână cu forma degetului impregnată. 
  • Carnea trebuie tocată în momentul cumpărării, iar dacă se cumpără carne tocată ambalată, trebuie să verifici eticheta pentru a vedea care este termenul de valabilitate.
  • Peştele proaspăt trebuie sa aibă ochii lucioşi, limpezi, iar branhiile trebuie să fie de culoare roz. Dacă peştele este alterat, branhiile sunt cărămizii, solzii se desprind uşor si carnea  este moale. 
  • Înainte să cumpăraţi alimente de origine animală, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător: poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

5 lei/kg, cel mai mic preţ pentru porcul în viu 

În medie, preţul porcului în viu porneşte de 6 lei kg şi poate ajunge până la 9 lei kg. Rare sunt cazurile unde fermierii pornesc de la un preţ de 10 lei pe kg, iar atunci este vorba despre exemplare crescute în regim gospodăresc, cu cereale. Un preţ special au anul acesta porcii din rasa mangaliţa, foarte populară, la care preţul în viu este, în medie, de cel puţin 10 lei pe kg, ajungând la 13-15 lei pe kg. Iată câteva exemple de preţuri: În Prahova, carnea de porc în viu costă în jur de 5-6 lei kg, în Giurgiu ajunge până la 8 lei kg, în Constanţa plăteşti 5 lei kg, iar în Gorj preţul ajunge până la 10 lei kg, în funcţie de rasa şi greutatea porcului, aflăm de pe site-ul de specialitate agrointel.ro. 

Ce preţuri găsiţi în magazine

Billa

  • Jambon de porc  - 10,99 lei kg
  • Amestec pentru răcituri - 4,99 lei kg
  • Spată de porc fără os - 11,99lei kg
  • Carne tocată amestec - 12,49 lei kg
  • Ceafă de porc cu os porţionată - 13,49 lei kg 
  • Piept de porc - 11,99 lei kg
  • Picioruşe afumate Elit - 7,99 lei kg
  • Lebăr Ifantis 250 g - 3,99 lei 
  • Tobă rustic Fox 100 g - 1,79 lei 

Carrefour 

  • Pulpă de porc fără os - 12,49 lei kg 
  • Cârnaţi măcelăreşti – 13,99 lei kg
  • Carne de porc pentru gătit – 11,99 lei kg
  • Piept de porc – 12,99 lei kg
  • Cotlet de porc cu os – 14,99 lei kg
  • Cotlet de porc cu os, slănină şi şoric – 11,99l ei kg
  • Carne tocată de porc – 11,99 lei kg
  • Cârnaţi de porc şi vită groşi – 12,99 lei kg 
  • Carne tocată amestec – 16,99 lei kg

Cora

  • Pulpă de porc fără os – 12,49 lei kg
  • Amestec de carne tocată – 11,99 lei kg
  • Cubuleţe de porc – 13,49 lei kg
  • Piept de porc cu os feliat – 11,89 lei kg
  • Lebăr Agricola – 12,10 lei kg
  • Tobă de casă – 19 lei kg

Auchan

  • Pulpă de porc cu os întreagă – 9,90 lei kg
  • Spată de porc cu os întreagă – 8,90 lei kg 

Mega Image 

  • Cârnaţi de casă Angst 600 gr. – 15,56 lei buc
  • Lebăr Ifantis 220 g – 4,49 lei kg.

Atenţie la trichineloză!

Aveți grijă de unde luați carne pentru Sărbători! Veterinarii au depistat în această lună 14 focare de trichineloză în judeţele Bacău, Cluj, Galaţi, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman şi Vrancea. Parazitul a fost descoperit în carnea provenită de la 9 porci domestici şi 6 porci mistreţi. Din pricină că au consumat carne infestată,  28 de persoane au ajuns la spital.

Mai multe