Îți vine să crezi? Minunea asta de castel se va deschide lângă Sibiu
Piticii din Albă-ca -Zăpada ar fi, cu siguranță, invidioși pe această replică la scară mare a căsuței lor din pădure. Un adevărat castel, ridicat în întregime din materiale naturale, pe malul unui râu, în vecinătatea pădurii. Însă vestea cu adevărat bună este că totul se întâmplă în România, pe drumul dintre Făgăraș și Sibiu, la Porumbacu de Sus, unde un om pasionat vrea să deschidă o pensiune cum alta nu-i.
În urmă cu doi ani, Răzvan Vasile, fost director de producție în două mari agenții de publicitate, și-a vândut casa din București și s-a apucat de acest proiect nebunesc. „Mi-am dorit foarte mult să evadez din oraş, mai ales pentru copilul meu”, a povestit Răzvan Vasile pentru Daily Traveler.
Planul a fost să deschidă o pensiune pe un teren pe care l-a găsit cu vreo zece ani în urmă în Porumbacu de Sus, un sat aflat la jumătatea distanţei dintre Făgăraş şi Sibiu. Accesul se face din Porumbacu de Jos, la 7 kilometri de DN.
Pensiunea va avea zece camere, dintre care patru apartamente cu scară interioară şi şase camere duble, fiecare cu acces separat. Exteriorul este gata, iar proprietarul speră ca în primăvară să primească primii vizitatori.
Până acum a investit 230.000 de euro în această construcţie realizată doar din materiale naturale, dar lucurile n-au mers foarte lin cu arhitecții și nici cu muncitorii. „Oamenii erau obişnuiţi să bată şindrila pe drept şi a trebuit mereu să le spun că eu vreau strâmb, nu drept”. Până la urmă a găsit nişte muncitori din Maramureş, obişnuiţi cu construcţia caselor de lemn, care au înţeles cum trebuie să arate castelul inspirat de căsuţa piticilor din Albă ca Zăpada.
„Fundaţia de aproximativ doi metri este din beton ciclopian, peste aceasta s-a venit cu parte de structură de lemn, destul de impunătoare. Această structură de lemn a fost îmbrăcată în cob, un amestec de argilă, nisip, balast şi paie. E asemănător cu materialul de chirpic, diferenţa constă în faptul că acest amestec se poate pune direct în zid atunci când este ud, nu trebuie să aştepţi să se usuce ca la chirpici. Nu poţi să pui pe zid mai mult de 20-30 de cm”, a mai explicat Răzvan Vasile pentru sursa citată.
Cum lucrările la interior abia au început, Răzvan Vasile a evitat să dea un termen exact pentru inaugurare. ”Este destul de dificil ceea ce vrem să facem, astfel că nu putem încă să anunţăm o dată de inaugurare. Fiecare element trebuie gândit până la cel mai mic detaliu pentru că fiecare cameră va avea propria personalitate.”