Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, adus la audieri la DNA Ploiești

17 februarie 2015 12:14   Național
Ultima actualizare:

Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost adus, marți, la DNA Ploiești, pentru a fi audiat în dosarul în care procurorii DNA au făcut percheziții la mai multe firme relatează corespondentul Mediafax. Herțanu este anchetat pentru infracţiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene

Iulian Herțanu a fost adus la DNA Ploiești în jurul orei 11.30, cu o dubă a Jandarmeriei, nefăcând nicio declarație jurnaliștilor aflați acolo.

De asemenea, anchetatorii au descărcat la sediul DNA Ploiești și mai multe documente și calculatoare ridicate în urma perchezițiilor făcute marți dimineață în acest dosar.

La ora transmiterii acestei știri, la DNA Ploiești sunt audiați Iulian Herțanu, fostul consilier județean în CJ Prahova Mihai Coman, precum și o altă persoană suspectată în acest dosar.

Potrivit unor surse judiciare, un rol important în acest dosar îl are Mihai Coman, care în prezent este consilier la SC Hidro Prahova SA, societate constituită prin asocierea Consiliul Județean Prahova cu mai multe consilii locale din județ și care de câțiva ani derulează cel mai important proiect european din Prahova, pentru introducerea canalizării în mai multe localități.

Mihai Coman a fost consilier județean PSD în mandatul 2000-2004 și deține firma SC Indserv din Ploiești.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti fac cercetări într-o cauză penală privind infracțiuni asimilate celor de corupţie şi infracţiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene, se arată într-un comunicat de presă transmis marți de DNA.

Potrivit sursei citate, în acest dosar au loc 14 percheziţii, majoritatea în Bucureşti şi Ploieşti, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane.

Ce au descoperit anchetatorii în privinţa rudelor lui Victor Ponta

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că una dintre firmele la care se fac percheziţii este SC Exfin SRL, punctul de lucru din Bucureşti, firmă fondată de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, care este controlată în prezent de către sora şi cumnatul primului ministru, Alexandra şi Iulian Herţanu.

De asemenea, percheziţii sunt făcute şi la locuinţa familiei Herţanu, tot din Bucureşti.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că în acest dosar este vizată şi SC Grossman Engineering Group SRL, una dintre firmele la care Iulian Cristian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, este administrator de drept și, începând din 25 aprilie 2014, administrator de fapt, el fiind şi angajat al SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroești, judeţul Ilfov.

Potrivit surselor citate, Iulian Herţanu, împreună cu Vladimir Răzvan Ciorbă, administrator şi asociat la SC CVR Asfalt Construct Group SRL, SC CVR Activities Group SRL București și SC Gefam Pro SRL Dobroești, precum şi cu Mihail Marian Coman, administrator şi asociat la SC Indserv SRL Ploiești și SC Indserv Proiect SRL Ploiești și angajat al SC Hidro Prahova SA, în funcţia de consilier al directorului general, din 24 mai 2012, "au constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea câștigării frauduloase a contractului de lucrări având ca obiect «Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic»".

Contractul a fost semnat în 13 ianuarie 2012, între Asocierea SC Grossman Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL şi SC Hidro Prahova SA Ploieşti, acesta fiind finanţat în mare parte din fonduri de la Uniunea Europeană.

Anchetatorii îi suspectează pe reprezentanţii acestor firme că şi-ar fi însuşit importante sume de bani din acest proiect, prin schimbarea ilegală a destinației fondurilor obținute şi prin sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, respectiv prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat.

La grupul infracţional ar fi aderat şi Liviu Munteanu, care a fost numit administrator al SC Grossman Engineering Group SRL, începând din 25 aprilie 2014, se mai arată în documentele citate.

Sursele citate au mai declarat, pentru MEDIAFAX, că în acest dosar, care vizează infracţiuni de fraudare a fondurilor UE, anchetatorii suspectează că s-ar fi deturnat aproximativ 54 la sută din fondurile dintr-un proiect european, banii fiind însuşiţi în interes propriu. De asemenea, în cauză sunt suspiciuni şi cu privire la comiterea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, printre care şi fapte de evaziune fiscală.

Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adăuga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscală, au precizat sursele citate.

Dan Besciu, asociat şi administrator la Euroconstruct 98 Trading, a fost arestat la domiciliu în 11 decembrie 2014, fiind acuzat într-un dosarul al DIICOT care vizează fapte de evaziune, spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei. Besciu este sub control judiciar din 7 ianuarie, când instanţa supremă i-a schimbat măsura arestului la domiciliu

Mai multe