Jana Gheorghiu, răpusă de cancer la 61 de ani. Fuma țigară după țigară

18 mai 2018 16:27   Național
Ultima actualizare:

Jana Gheorghiu a fost un jurnalist de forță. Cultivată, competentă, un caracter puternic, generoasă, plus un simț al umorului impecabil. A fost răpusă de cancer de laringe, la 18 mai 2007, după ce a fumat o viață țigară după țigară.

Jurnaliștii au fost în doliu în ziua de 18 mai 2007. O veste tristă a venit fulgerător în redacții. ”A murit Jana Gheorghiu!” Mulți dintre jurnaliști au lucrat sau s-au format pe lângă Jana Gheorghiu, o personalitate în presă.

Copilul, motanul, cartea și țigările erau bucuriile din viața ei. Fuma țigară, după țigară, până la filtru. Când a împlinit 60 de ani, a fost ”scoasă la pensie” din TVR 2.

În ianuarie 2007, o supăra o tuse seacă de care nu putea scăpa. A consultat un medic renumit care i-a dat o veste cumplită: ”Mai ai șase luni de trăit! Ai cancer de laringe. Putem încerca un tratament cu citostatice care să-ți prelungească viața.”

Jana Gheorghiu a fost un om cu picioarele pe pământ, o minte lucidă care putea lua imediat o decizie importantă. A refuzat să facă tratament, să fie supravegheată într-un spital. S-a dus acasă, și-a pus în ordine hârtiile, conturile, iar când toate au fost rezolvate, a închis ochii, mulțumită că fiul ei Ionuț nu va avea grija zilei de mâine.

Cine a fost Jana Gheorghiu  

Jana Gheorghiu s-a născut la 6 iunie 1946. ”Șase a șasea, 46”, obișnuia să spună. Făcea haz și despre faptul că toată lumea îi spune Jeana, dar pe ea o cheamă Jana ”în buletin”. De altfel, se serba de Sfântul Ion, iar pe fiul ei adoptat de la Casa de copii îl botezase Ionuț, tocmai pentru a avea o zi de sărbătoare împreună.

A fost o studentă eminentă și a citit toată viața. Așa se face că era extrem de competentă și putea vorbi despre orice subiect. A absolvit Facultatea de Limba și literatura română la Universitatea București, apoi cursuri postuniversitare la Facultatea de Ziaristică. Și-a început cariera la un ziar din Vrancea, apoi a colaborat la ”Scânteia tineretului”, până în 1972 când s-a angajat în Televiziunea Română.

În scurt timp a devenit foarte populară, mai ales din pricina vocii inconfundabile și a subiectelor abordate, majoritatea ocolite de alți realizatori. Cei care au văzut-o își amintesc cu nostalgie de ”Joia tineretului”, o emisiune cu și despre tineri talentați pe care Jana Gheorghiu o modera în epoca comunistă.

Unde a lucrat Jana Gheorghiu

A fost realizator, redactor-sef la Redacția Tineret a Radioului public (1990 - 1993, 1994-1998), apoi director interimar al canalului TVR 2 (1 oct. 2002 - 30 iun. 2004). Pentru un an a fost director de programe la Radio Total (1993).

Revenită în forță la TVR 2, a șocat opinia publică cu un reportaj dureros despre „trenurile morţii” de la Timişoara, din timpul Revoluţiei din decembrie ’89.

Au urmat o serie de emisiuni şi filme documentare, cum ar fi ”Răniţii Revoluţiei” (1991), ”Spre altă flacără” (1992), seria de emisiuni ”Baricadă pentru neuitare”, ”Tu poţi construi mai departe” și ”Fără prejudecăți!”.

”Veniți cu noi, pe canalul doi!” era sloganul cu care Jana Gheorghiu atrăgea publicul tânăr.

Jana Gheorghiu, o carieră de excepție

În toată cariera sa, Jana Gheorghiu a luptat pentru calitatea programelor culturale și pentru tineret. A primit Premiul APTR în 1991 și în 2002, precum și Premiul ”Condiția umană”. A mai fost distinsa cu Marele Premiu acordat la Colocviul ”Generația Europa – Generația Imaginii” (Franța - Amiens, 1992) pentru filmul de montaj ”Spre altă flacară”.

Mai multe