Japoneza maestră în origami, îndrăgostită de România și de Eminescu

14 februarie 2020 12:18   Național
Ultima actualizare:

Ayako Funatsu (49 de ani) este stabilită de 20 de ani în ţara noastră, poartă cu mândrie ia românească şi a venit îmbrăcată în costum popular la vernisajul expoziţiei „Din Lumea Presei Româneşti - 191 de ani” ce a avut loc joi, 13 februarie, la Biblioteca Academiei. Ayako este și o artistă ce confecționează flori de hârtie prin metoda origami, pliind hârtia colorată cu măiestria pe care o impuine această tehnică și obținând diferite obiecte și forme decorative.

Japoneza, invitată de directorul Bibliotecii Academiei, Nicolae Noica, a pus pe muzică versurile marelui Eminescu, impresionând publicul prezent la manifestare, printre care s-a aflat și istoricul Prof. Dr. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. Conform jurnalul.antena3.ro, după ce a cântat „Pe lângă plopii fără soţ”, ea a povestit cu vocea gâtuită de emoţie cum l-a descoperit pe poetul nostru naţional în urmă cu aproape 20 de ani şi cum a fost chiar pe urmele sale la Ipoteşti. Într-un interviu acordat site-ului blog.f64.ro, Ayako Funatsu a mărturisit că s-a stabilit în anul 2000 în Românie, deși vizitase țara noastră, pentru prima oară, încă din 1995, cu un rucsac în spate. Avea doar 24 de ani.

A venit pentru 3 luni în România și a rămas aici de 20 de ani

„Am vrut să călătoresc singură într-o țară în care nu prea merg japonezii. Când căutam o țară am găsit un articol mic dintr-un ziar japonez în care scria că după revoluție se încearcă dezvoltarea turismului și creșterea economiei țării. M-am dus imediat la librărie și mi-am cumpărat un ghid turistic despre România. Scria că dacă mergi la țară, localnicii te invită la ei acasă să stai cu ei la masă, te cazează și în general că sunt destul de ospitalieri. După 2 săptămâni de calatorie în România exact așa mi s-a întâmplat! Mi-a plăcut atât de mult România și m-am îndrăgostit de această țară. De aceea m-am întors în fiecare an și ușor, ușor am început să-mi doresc o viață în România, să lucrez și trăiesc viața de zi cu zi aici, în loc de Japonia. În 1999 am venit să caut de lucru și am reușit! Îi spusesem șefului meu din Japonia că dacă reușesc să găsesc un loc de muncă, mai rămân doar 3 luni. Am semnat contractul cu o firmă din București în luna februarie în 2000 și după 3 luni, așa cum am agreat, am încetat contractul cu firma din Japonia și am plecat spre România definitiv”, a spus Ayako.

Visează să-și expună lucrările la Muzeul Național de Artă din București

Ea este și o adevărată maestră în vechea artă tradițional japoneză, origami, confecționând flori din hârtie colorată. „Am un scop pe acest pământ. Ce vreau să fac pentru restul vieții mele este crearea unei noi istorii de artă în lume, prin dezvoltarea domeniului de flori de hârtie. Visez ca peste 100 ani să ajungă creația mea de aranajemnte florale din hârtie la muzeele renumite din lume, inclusiv Muzeul de Artă al României. Pentru realizarea acestui scop am decis să lansez un business aici, în România. Farmecul este acela că o hârtie pătrată transformă într-un obiect. Eu folosesc origami pentru un mic accent pentru aranjamentele mele de flori de hârtie sau chiar pentru petale. Produsele mele sunt unice în lume. Combin tehnica japoneză cu cea americană”, a mai declarat artista în interviul respectiv.

Mai multe