Japonia, lovită de tsunami după cutremurul din Chile

18 septembrie 2015 8:30   Național
Ultima actualizare:

Un cutremur de 8,3 grade pe scara Richter s-a produs, miercuri seară (17 septembrie), în Chile. Vineri, 18 septembrie, au început să apară primele valuri seismice în Japonia, generate de de mișcările puternice ale pământului înregistrate cu 24 de ore în urmă.

Agenția națională japoneză de meteorologie a trimis avertizări cu privire la o posibilă creștere a nivelului apei între 0,2 și un metru de-a lungul coastei de est a arhipelagului, din insula Hokkaido, până în Okinawa. Potrivit agerpres.ro, un prim tsunami a fost, deja, înregistrat, joi, la ora locală 6.30, ora 21.30 a României.

Valul seismic s-a produs pe litoral la Iwate și a măsurat numai 10 centimetri, fiind urmat de un alt tsunami de 30 de centimetri o oră mai târziu. Cel mai înalt val a măsurat 70 de centimetri, iar purtătorii de cuvânt ai agenției de meteorologie i-au avertizat pe turiști să stea departe de plajă: „Nu vă apropiați de litoral”.

Cum se formează un tsunami şi cum se propagă

Tsunamiul este un valul mareic ce se propagă de la epicentrul unui cutremur cu magnitudinea cuprinsă între 7 şi 9 grade pe scara Richter sau a unei erupţii subactavice, către extremităţi, diferit faţă de valurile obişnuite. În principiu, această mişcare masivă se petrece în toată masa apei (pe toată adâncimea oceanului) şi nu doar la suprafaţă ca valul obişnuit creat de vânturi. Viteza de deplasare a acestui val este una incredibilă. Ea variază între 300 şi 700 de km/h. În fotografia de mai sus puteţi observa timpul necesar de deplasare al tsunamiului generat de cutremurul de miercuri din Chile.

Mai multe