«Jucăria» preferată a copilului e părintele său

25 mai 2019 19:44   Național
Ultima actualizare:

Nu ai nevoie de bani pentru cadouri scumpe de 1 Iunie. Cea mai frumoasă bucurie pe care i-o poţi face copilului e să-i acorzi timpul tău, să te joci cu el, să petreceţi ziua împreună. Sunt atâtea lucruri frumoase care se pot face fără prea mult efort financiar! Mirela Retegan, fondatoarea Găştii Zurli, are pentru voi, părinţii, sfaturi şi sugestii la care poate nu v-aţi fi gândit.

Nu le spuneţi „nu!”

„Pentru un copil, cel mai frumos cadou e părintele. Dedică-i ziua, spune-i că i-o dai în dar, spune-i «azi tu eşti şeful, tu iei deciziile, mergem unde vrei tu, stăm cât vrei tu, mâncăm ce vrei tu. O inversare de roluri formulată ca un cadou poate fi cea mai frumoasă surpriză pentru cel mic, de 1 Iunie”, spune Mirela Retegan. Apoi, îi poţi face mici surprize pe parcursul zilei: să-i pregăteşti desertul preferat, să-i laşi prin casă mesaje frumoase de „la mulţi ani”. „De exemplu, oricine poate cumpăra un pumn de baloane pe care să le umfle şi să le pună pe jos, în camera copilului, astfel încât atunci când se trezeşte să găsească pe jos o mare de baloane. Sau să-i facă un afiş mare dintr-un carton sau dintr-o hartă întoarsă, pe care să-i scrie un mesaj. Sunt lucruri simple, dar care rămân în amintire peste ani”, mai spune „mama” Găştii Zurli. Tot în acea zi, abţine-te de la muştruluieli, reproşuri, refuzuri şi atmosferă încordată. Amână-le pentru a doua zi. Poate între timp îţi va trece supărarea.

Distraţi-vă în natură!

Pe parcursul zilei, ieşiţi în natură. Mergeţi la un picnic, faceţi o expediţie în cea mai apropiată pădure, plimbaţi-vă cu bicicletele, vizitaţi Grădina Botanică sau mergeţi la ZOO, la un film, la un spectacol. De 1 Iunie sunt organizate tot felul de evenimente gratuite pentru copii. „Eu recomand lucruri care nu necesită bani, ca să nu existe scuza că nu-ţi permiţi. Tot ce contează e să ieşiţi din rutina zilnică, să faceţi lucruri pe care nu le faceţi în fiecare zi. Spre exemplu, puteţi construi prima căsuţă pentru păsărele pe care să o puneţi într-un copac”, adaugă specialista în jocuri pentru copii.

Jocurile educative - şi utile, şi plăcute

Dacă vremea nu ţine cu voi şi trebuie să staţi în casă, există şi aici o mulţime de activităţi frumoase. Organizează un teatru de păpuşi pe masa din living, invită-i prietenii acasă sau jucaţi-vă împreună jocuri educative şi interesante. „Mai ales la vârste mici, jocul educativ este definitoriu pentru copii, fiind cea mai eficientă metodă de învăţare. De altfel, un studiu recent efectuat în SUA a arătat că profesorii care folosesc ca metodă de predare jocul au rezultate mult mai bune cu copiii care în mod obişnuit nu performează la clasă. Un alt studiu citat de Newsweek susţine că 95% dintre părinţi spun că relaţia cu copiii este semnificativ îmbunătăţită dacă se joacă constant cu aceştia. Jocurile educative dezvoltă empatia, creativitatea, relaţionarea, vocabularul, fiind în acelaşi timp o metodă distractivă de a petrece timp de calitate împreună”, a explicat Anca Leibovici, reprezentanta unei firme importatoare de jocuri educative. Există şi cadouri ce constau într-o experienţă nouă, de pildă studiouri de realitate virtuală, pilotarea unui avion Boeing 737 într-un simulator de zbor, escaladă, badminton, squash şi multe altele, aflăm de la Oana Pascu, managerul unui magazin de cadouri experenţiale. 

Mai multe