Klaus Iohannis a participat la bilanţul DNA pe anul 2016
Direcţia Naţională Anticorupţie prezintă azi, de la ora 11.00, Raportul de activitate pe anul 2016. Printre alţii, invitat este şi preşedintele Klaus Iohannis. Evenimentul este organizat la Cercul Militar Naţional, Sala de Marmură.
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, azi, la şedinţa de bilanţ privind activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe anul 2016, alături de ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, procurorul general, Augustin Lazăr, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena şi preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, potrivit digi24.ro.La reuniune au participat şi înalţi oficiali ai ambasadelor Germaniei, Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Canadei etc. Şedinţa a început cu intonarea imnului naţional, iar apoi cu declaraţia Codruţei Kovesi, procuror şef al DNA, care a prezentat raportul de activitate pe anul trecut.
Codruţa Kovesi: "Un an cu atacuri fără precedent la adresa procurorilor DNA"
„Mii şi mii de oameni îşi doresc o societate clădită pe respect, iar pentru o Românie mai puţin coruptă trebuie să ne dorim acelaşi lucru: să combatem corupţia”, şi-a început discursul procurorul şef DNA. „ Anul 2016 a fost un an dificil, cu atacuri fără precedent la adresa procurorilor DNA şi am putut vedea cu toţii cât de repede poate fi anulată munca noastră. În anul 2016 au existat 1270 de inculpaţi în dosare de corupţie la nivel înalt şi mediu, printre care s-au numărat trei miniştri, 11 deputaţi, 14 primari şi 20 de directori de companii naţionale. Însă, investigaţiile penale trebuie dublate de măsuri preventive. Avem nevoie de mecanisme de prevenire şi control. Anul 2016 a fost anul investigaţiilor care au vizat sistemul de achiziţii publice, de infrastructură, retrocedări şi servicii publice. Mai mult de un sfert dintre cei investigaţi au comis infracţiuni de abuz în serviciu, iar prejudiciul a fost de peste 260 de milioane de euro", a declarat procurorul şef DNA.
Există multe vulnerabilităţi în sistemul de achiziţii publice, şi-a exprimat îngrijoararea Codruţa Kovesi. "Atribuirea contractelor este condiţionată de primirea de sume de bani, se fac plăţi pentru lucrări neefectuate, statul plăteşte mai mult pentru anumite produse sau servicii, se cumpără produse inutile, se fac lucrări care nu pot fi verificate, iar pagubele sunt clare. Se achiziţionează produse, servicii sau lucrări la preţuri supraevaluate şi cu până la 800%! Acestea nu sunt simple greşeli, ci abuzuri ce maschează o mită sau un folos. Avem nevoie de mai multă transparenţă în sistemul de achiziţii publice.
Mita în sănătate, până la 20% din valoarea contractelor
În ceea ce priveşte infrastructura şi construcţiile, Procurorul şef DNA a declarat că lucrările costă dublu, iar în domeniul sănătăţii echipamentele medicale achiziţionate au preţuri mai mari şi cu până la 60%. "Contractele se semnează doar cu anumiţi distribuitori de medicamente, iar procentul cerut ca mită ajunge la 10-20% din valoarea contractelor.
Priorităţile în 2017 sunt continuarea instrumentării dosarelor de corupţie la nivel înalt, frauda cu fonduri europene, corupţia în sănătate şi în cadrul sistemului judiciar. Noi suntem procurori şi am depus un jurământ: să respectăm legea indiferent dacă suntem laudaţi sau criticaţi. Un procuror nu falsifică dosare, nu falsifică probe, nu are o agendă ascunsă, nu face jocuri politice. Astfel de acuzaţii au fost făcute de inculpaţii în dosarele pe care le instrumentăm, iar presiunile depăşesc orice limite. Este vorba despre condamnaţi şi inculpaţi ce deţin funcţii înalte.
Tot ceea ce întreprinde un procuror este verificat de judecători. Chiar şi 10, 15 judecători de la instanţe diferite, ei decid în dosarele DNA. Iar când procurorii au încălcat legea, au ajuns în faţa instanţei sau au plecat din DNA", a mai declarat Kodruţa Kovesi în raportul anual de activitate al instituţiei.
Klaus Iohannis: "Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue"
Următorul care a luat cuvântul a fost preşedintele ţării, Klaus Iohannis. El şi-a început discursul prin a felicita activitatea procurorilor DNA şi a declarat că România a reuşit, de-a lungul timpului, să-şi mărească capacitatea de a lupta împotriva corupţiei. „Încrederea cetăţenilor în justiţie a crescut, însă acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă în România nu s-ar fi produs o asumare socială de valori solide. S-au schimbat mentalităţile. Dovada: cetăţenii României anului 2017 nu mai tolerează minciuna, corupţia sau compromisul. S-a întâmplat un lucru extraordinar: valorile care stau la baza statului de drept au devenit preocupări concrete pentru cetăţeni. Iar când au fost puse în mod brutal în pericol a existat o reacţie civică fără precedent – o sursă de inspiraţie şi pentru cetăţenii altor state. Lupta anti-corupţie a fost pusă în mod real la încercare, însă ţara trebuie să-şi continue parcursul de consolidare a democraţiei şi a statului de drept. Continuarea luptei anti-corupţie este esenţială dacă vrem un stat modern. Nefericita ordonanţă 13 a fost abrogată, iar măsurile ameninţătoare au fost retrase, sabia lui Damocles pentru moment îndepărtată. Avem o legislaţie deficitară care generează probleme de interpretare. Trebuie amendată dar măsuri de modificare a Codului Penal şi a Codului de procedură penală au nevoie de o dezbatere în spaţiul publi, de transparenţă şi responsabilitate în procesul de luare a deciziilor. Aspecte de neignorat în românia lui 2017. Acţiunile mele ca preşedinte au fost în spiritul cooperării loiale între instituţii şi am încredere că DNA şi instituţiile din sistemul judiciar vor juca un rol activ, bazat pe activităţile lor de zi cu zi”.
Prejudiciile trebuie recuperate
Preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat şi cu privire la recuperarea prejudiciilor aduse statului român de către persoanele condamnate pentru corupţie. „Este importantă recuperarea prejudiciilor provocate de cei acuzaţi definitiv de corupţie. Ei nu trebuie să se maibucure de banii sau bunurile dobândite prin încălcarea legii. Astfel, activitatea instituţiilor cu atribuţii în acest domeniu, al recuperării de prejudicii trebuie să fie susţinută.
Pe de altăparte, preşedintele s-a referit şi la componenta de prevenire a acestui flagel numit corupţie. „Lupta este necesară şi trebuie continuată dar nu va fi suficientă pentru a combate definitiv acest flagel fără componenta de prevenire. Profilaxia trebuie să se bazeze pe integritate şi responsabilitate din partea instituţiilor statului”.