Klaus Iohannis, în Parlamentul European: «Românii și-au făcut auzită vocea apărând statul de drept»

23 octombrie 2018 12:44   Național
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis a prezentat marți, la Bruxelles, în fața Parlamentului European, modul în care România vede Uniunea Europeană. El a fost primul șef de stat român care a vorbit în plenul acestui for. Iată punctele principale ale discursului.

”Este o onoare și un privilegiu să mă aflu azi în PE, vă mulțumesc pentru invitația de a participa la dezbatere.

UE a fost marcată de provocări multiple care ne-au testat unitatea și coeziunea, de la criza economică și criza refugiaților, până la ascensiunea formațiunilor populiste, a spus președintele.

Principala constatare pozitivă este că există un element care ne unește - identitatea europeană bazată pe principii, valori și interese comune, aceste valori trebuie mereu redescoperite.

Pledez ferm pentru unitate, suveranitate și pentru calea comună în eforturile de consolidare a uniunii.

UE este un proiect evolutiv, noile realități impun o dezvoltare și o consolidare a proiectului european și în niciun caz o repunere în discuție a valorilor. O Uniune puternică nu trebuie realizată în detrimentul unității.

O UE în mai multe viteze nu poate reprezenta o soluție în măsura în care menținem caracterul de unitate.

Sper că viitorul ne va arăta că Europa are o singură inimă care face ca cetățenii noștri să se identifice și să se definească în mod natural ca europeni. Trebuie să ne asumăm acest ideal comun.

Depinde de înțelepciunea și voința noastră ca acest obiectiv să devină realitate.

Cetățenii trebuie să vadă că lucrăm pentru a proteja și consolida simbolurile Uniunii - moneda euro, libertatea de circulație și spațiul Schengen.

Trebuie să ne întoarcem la esența principiului coeziunii. Uniunea Europeană se află într-un moment de redresare economică. Siguranța economică este la fel de importantă ca securitatea frontierelor.

Aderarea la zona euro este un obiectiv național fundamental pentru România. Nu putem să ne imaginăm UE fără piața unică și fără cele trei libertăți fundamentale alea acesteia. Avem nevoie de o piață competitivă, astfel încât cetățenii să simtă beneficiile.

Europa trebuie să rămână lider. Trebuie să asigurăm o adaptare cât mai bună a forței de muncă. Vorbim de un viitor în care uniunea își va recâștiga proprii cetățeni prin întărirea sentimentul de securitate. Provocările generate de migrație și securitate sunt aspecte de maxim interes pentru noi toți, trebuie să acordăm o atenție sporită combaterii terorismului și radicalizării.

UE trebuie să rămână un spațiu de liberă circulație unde tinerii să poată călătorii, studia, oamenii să poată munci oriunde. Pentru România aderarea la Schengen reprezintă un obiectiv important.

Politica de extindere a UE a contribuit la prosperitatea și securitatea continentului, nu trebuie să rămână doar un deziderat ci continuă să fie o necesitate.

Nu putem fi cu adevărat relevanți la nivel global dacă nu reușim să influențăm semnificativ mediul din vecinătatea noastră. Menținerea angajamentului lor pentru reforme ireversibile depind și de capacitatea noastră de a ne îndeplini angajamentele față de ele.

Este responsabilitatea noastră că UE va dispune de instrumentele necesare pentru securitate. Un alt obiectiv ar fi evitarea paralelismelor cu NATO și consolidarea parteneriatului transatlantic.

În urmă cu 11 ani, când România s-a alăturat acestei familii mă simțeam extrem de mândru. Anul viitor când România va prelua președinția va fi un an de răscruce. Este datoria noastră să creionăm viitorul Europei, alături de toți românii mă simt mândru în calitate de român și de cetățean european pentru că mândria națională și mândria europeană nu constituie noțiuni erodate. Europa este România și România este Europa.

Lecția democrației este una dintre cele mai importante de aceea apreciem cu atât mai mult valorile europene. România este o țară profund atașată proiectului european. Suntem o democrație tânără.

Românii și-au  făcut auzită vocea atunci când au trebuit să apere statul de drept. Tânăra generație crede în democrație, din entuziasmul acestor tineri remarcabili se hrănește și optimismul în privința viitorului Europei.

Pentru România securitatea este un domeniu important, suntem capabili să fim un furnizor de securitate pentru întreaga UE așa cum o facem în cadrul NATO.

UE s-a clădit pe o dorință cât se poate de umană și profundă, aceea de pace pe continentul european această pace internă, cu toate ingredientele sale, a devenit un bun de export extrem de prețios. A venit momentul să ne întoarcem cu acest model către interior".

Discursul președintelui Klaus Iohannis a început la ora 11.30, în fața unei săli arhipline. Înainte, de a vorbi în fața parlamentarilor țărilor membre UE, cel mai puternic om din România, a fost primit de președintele PE, Antonio Tajani și de președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker

Mai multe