Klaus Iohannis s-a înțeles cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru repornirea economiei

8 mai 2020 15:04   Național
Ultima actualizare:

”Sunt şanse bune ca economia să îşi revină”. Anunțul a fost făcut vineri de preşedintele Klaus Iohannis după întâlnirea cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, premierul Ludovic Orban şi ministrul Finanţelor, Florin Cîțu.

Preşedintele României, Klaus Iohannis a recunoscut că deficitul bugetar va fi mai mare decât s-a estimat, dar a precizat că vor fi găsite soluţii pentru finanţarea acestuia.”În România nu putem vorbi despre repornirea economiei, pentru că la noi economia nu a fost oprită şi că există soluţii pentru finanţarea deficitului şi pentru revigorarea economic”, a declarat Klaus Iohannis.

Guvernul a aprobat o amnistie fiscală pentru firme

Înainte de întâlnirea de la Palatul Cotreceni, Guvernul Orban a adoptat Ordonanța de Urgență care reglementează o amnistie fiscală propusă de Ministerul Finanţelor pentru dobânzi, penalităţi şi alte accesorii datorate de firmele care vor achita principalul restanţelor până la data de 15 decembrie 2020. Măsură va sprijini mediul de afaceri lovit de criza Covid-19 şi va avea un efect pozitiv asupra încasărilor bugetare din acest an, a informat ministerul, care estimează un impact bugetar pozitiv de până la 2 miliarde de lei. Facilităţile fiscale vizează toţi contribuabilii care au datorii restante la 31 martie 2020 (persoane fizice, juridice, persoane fizice care desfăşoarã activităţi economice sau profesii libere, entitãţi fãrã personalitate juridică, instituţii publice, etc).

"Principalele beneficii ale introducerii amnistiei sunt relansarea economiei şi depăşirea unor probleme economice ale contribuabililor, precum şi diminuarea datoriilor acestora. Prin aprobarea amnistiei se are în vedere încasarea obligaţiilor bugetare restante la 31 martie 2020, precum şi obligaţiile bugetare cu termene de plată între 1 aprilie 2020 si 15 decembrie 2020, astfel că, pe de o parte, anularea accesoriilor sprijină contribuabilii care pot folosi lichidităţile de care dispun pentru continuarea activităţii afectată direct sau indirect de criza Covid – 19 şi permite curãţarea bilanţurilor de datorii, iar pe de altă parte, se asigură o creştere a veniturilor la bugetul general consolidat", arată un comuniat emis vineri de Ministerul Finanţelor Publice și citat de news.ro.

Măsura 1 - Anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, în cazul contribuabililor care la această dată au în sold atât obligaţii bugetare accesorii cât şi obligaţii bugetare principale.

Măsura 2 - Anularea dobânzilor, penalitãţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declaraţie rectificativã, cu scadenţă anterioară datei de 31 martie 2020 inclusiv

Măsura 3 - Anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadenţe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv dacă la această dată contribuabilul are în sold doar accesorii iar obligaţiile bugetare principale au fost stinse.

Măsura 4 - Anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisã ca urmare a inspecţiei fiscale sau verificãrii situaţiei fiscale personale, care este în curs de derulare la data intrãrii în vigoare a ordonanţei de urgenţã

Citiți și

Câți șomeri are România și unde lucrau înainte de criza de coronavirus. Există o singură ofertă de angajare în străinătate

Totul despre șomajul tehnic. Când primești banii și cine trebuie să depună actele pentru tine

Mai multe