Klaus Iohannis și Florin Cîțu, întâlnire la Cotroceni pe fondul crizei din Coaliție

6 septembrie 2021 13:08   Național
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis l-a invitat, luni, pe Florin Cîțu la Palatul Cotroceni în contextul crizei din Coaliție. Întâlnirea are loc la ora 12.30, iar după discuțiile care vor avea loc, vom asiste la declarații de presă.

La ora 12.30, șeful Statului l-a chemat la discuții pe șeful Executivului pe fondul crizei guvernamentale. Detalii și informații despre ce au discutat cei doi vom afla imediat după încheierea întrevederii. 

Klaus Iohannis și Florin Cîțu, întâlnire la Cotroceni. Se destramă Coaliția? Cum s-a ajuns aici

Coaliația se destramă, iar criza politică în care este aruncată țara vine în contextul altor două probleme majore cu care ne confruntăm: una sanitară, pe fondul pandemiei de Covid și una socială - pe fondul dublării facturilor la utilități pentru populație. Iată cum s-a ajuns în acest punct critic!

Coaliția de guvernare este pe punctul de a se destrăma, după ce Florin Cîțu a făcut mai multe „greșeli” peste care USR PLUS nu a putut să mai treacă. 

Miercuri, 1 septembrie: „Anghel Saligny” și demiterea lui Stelian Ion

Cîțu propune spre aprobare proiectul Anghel Saligny - Miercuri, 1 septembrie, premierul introduce pe ordinea de zi suplimentară, în cadrul ședinței de Guvern, proiectul „Anghel Saligny”. Acest proiect a fost dur criticat de USR PLUS, fiind vorba despre 50 de miliarde lei, bani care urmau să fie alocați primăriilor locale. Miza? Potrivit USR PLUS, Florin Cîțu încerca astfel să cumpere voturile primarilor din țară și să câștige șefia PNL. 

Premierul îl demite pe ministrul Justiției, Stelian Ion  - Tot în aceeași zi, dar spre seară, pentru că nu avea aviz din partea ministerului Justiției, premierul Cîțu l-a demis pe ministrul Stelian Ion, și l-a pus interminar pe Lucian Bode. "Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis preşedintelui României cererea de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei, domnul Stelian Ion", a declarat Florin Cîţu miercuri seară, la scurt timp după ședința de guvern amânată.

Vineri, 3 septembrie: „Anghel Saligny” este aprobat. USR + AUR depun moțiune de cenzură

Proiectul „Anghel Saligny” este aprobat - Într-o nouă ședință de Guvern reprogramată vineri  (după cea suspendată de miercuri) Lucian Bode, noul ministru interimar al Justiției, dă avizul mult așteptat, iar programul de investiții locale „Anghel Saligny” este aprobat. 

USR PLUS cere demisia premierului - Evident, o astfel de „mutare” nu putea rămâne fără ecouri. USR PLUS cere demisia premierului și amenință cu moțiunea de cenzură. 

USR + AUR depun moțiune de cenzură - Cum Florin Cîțu nu dă nici un semn că ar face pasul înapoi iar PNL decide să-l susțină în continuare în fruntea Guvernului, USR PLUS se „aliază” cu AUR și depun moțiunea de cenzură.Iniţial, Birourile permanente reunite ale celor două Camere fuseseră convocate vineri, la ora 23:00, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, așa că a fost amânată pentru sâmbătă. Nici sâmbătă nu a fost întrunit cvorumul necesar, şedinţa fiind programată pentru luni, la ora 12:00. În cadrul acestei ședințe urmează să se stabilească calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depuse vineri noaptea de parlamentarii USR PLUS şi AUR.

Moșteanu, purtător de cuvânt USR PLUS: „Sper ca Iohannis să-i ceară lui Cîțu să facă un pas în spate”

Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, îşi exprimă speranţa ca în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis să îi ceară premierului Florin Cîţu să facă "un pas în spate", pentru a fi soluţionată astfel criza din coaliţie.

"Sper ca în urma acestei întâlniri, preşedintele Klaus Iohannis să îi ceară lui Florin Cîţu să facă un pas în spate şi astfel să terminăm această criză politică, să ne reaşezăm la masă cu partenerii de la PNL şi UDMR, să continuăm ce am început acum opt luni de zile, cu un nou premier de la PNL. Sper ca asta va fi decizia. E o decizie înţeleaptă, de oameni de stat, care ar debloca această situaţie", a arătat el într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Moşteanu şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că preşedintele Iohannis nu şi-a exercitat mai devreme rolul de mediator, prevăzut de Constituţie. El a opinat că mesajele transmise până în prezent de către preşedinte au fost de "activist" PNL, transmite Agerpres.

CITEȘTE ȘI: Moțiunea de cenzură a fost amânată. Ședința Biroului permanent reunit se va relua marți

Mai multe