«Klaus, Klaus, ne-ai scăpat de Mickey Mouse!»

17 noiembrie 2014 0:33   Național
Ultima actualizare:

Şi în România s-a ieşit în stradă! În semn de solidaritate cu românii de peste hotare, au fost organizate mitinguri în Bucureşti, dar şi în principalele oraşe din ţară! Oamenii au strigat mai întâi de supărare, dar după numărarea voturilor au dat-o în fericire.

Câteva mii de persoane s-au adunat ieri în centrul Capitalei, pentru un protest la sediul PSD, imediat după închiderea scrutinului. Nemulţumiţi de organizarea alegerilor în diaspora, bucureştenii au manifestat în coloană, în drum spre sediul din Kiseleff. A fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a-i opri pe protestatari. „Tovarăşi, prelungiţi votul”, şi „Lăsaţi diaspora să voteze”, au fost lozincile preferate ale manifestanţilor, în majoritate tineri.

Şi în ţară, oamenii au îndurat frig şi ploi pentru a-şi manifesta sprijinul pentru românii de peste hotare care nu au reuşit să voteze. La Timişoara, adunarea s-a dat pe Facebook, după ce rezultatele unor exit-poll-uri îl dădeau câştigător al alegerilor pe Victor Ponta. Timişorenii au fost la cel de-al treilea miting pro-democraţie şi anti-Ponta. Primul a avut loc după turul I al alegerilor prezidenţiale 2014, la care au participat circa 5.000 de persoane, iar al doilea a fost vineri, înainte de turul doi, cu 3.000 de protestatari.

Clujul şi Sibiul au fost alte oraşe în care oamenii au ieşit masiv în stradă, să îşi strige nemulţumirile pentru modul în care au fost umiliţi românii din diaspora. Rezultatul primelor sondaje de după închiderea scrutinului a schimbat radical atmosfera în stradă. „Klaus, Klaus, ne-ai scăpat de Mickey Mouse”, au strigat în cor sibienii, bucuroşi că primarul lor, Iohannis, va fi preşedintele României pentru următorii cinci ani. 

Mai multe