La 11 ani, munceşte nemâncat şi chinuit
Copilăria trebuie să fie cea mai fericită perioadă din viaţa unui tânăr. Acesta nu este apăsat de grijile pe care le are un om matur şi trebuie să se bucure de această perioadă. Doar că în unele cazuri, în loc de şcoală şi distracţii specifice vârstei, copiii sunt nevoiţi să muncească cu ziua pentru a-şi întreţine părinţii bolnavi sau fraţii mai mici.
În cadrul campaniei "Amintiri din copilărie, nu din sclavie", demarată de echipa emisiunii "La Măruţă", a fost prezentat cazul cutremurător al unui tânăr din judeţul Vaslui care a fost silit de situaţia grea financiară în care se afla familia sa să muncească la stână încă de la vârsta de 11 ani. Chiar dacă acest lucru este o practică în satele sărace ale României, unde familii de 10-12 membri trăiesc lunar doar cu câteva sute de lei venit, cei mici nu ar trebui să ajungă sclavi la muncă şi să fie pur şi simplu închiriaţi de către părinţi.
Marius este un băieţel de 11 ani care a fost nevoit să abandoneze şcoala şi să se angajeze, în speranţa că situaţia financiară a familiei va fi una mai bună. Problema însă este aceea că băiatul a fost răsplătit pentru munca depusă timp de trei luni doar cu o găleată de brânză şi fără niciun ban. Cultura muncii cu ziua le este întipărită micuţilor încă de la vârste fragede de părinţi care sunt obişnuiţi să trăiască de pe o zi pe alta doar din ajutorul social.
Intervievat de reporterii emisiunii lui Cătălin Măruţă, Marius explică cum este copilăria sa: "Eu nu am timp să mă joc, am treabă. Sunt în clasa a 4-a chiar dacă trebuia să fiu a 5-a, dar am fost la oi plecat şi am pierdut un an. L-am pierdut pentru o găleată de brânză. Era foarte greu acolo, însă nu am ce să fac. Sunt zile când nu am ce să mănânc", povesteşte tânărul cu lacrimi în ochi. Acesta face parte dintr-o familie cu 12 copii ce trăieşte într-o sărăcie lucie.
Invitat în platoul emisiunii, Marius a primit cadou o bicicletă cu care să se deplaseze către şcoală şi înapoi, dar şi promisiuni din partea autorităţilor locale din comuna de care aparţine că va fi sprijinit să termine studiile, iar cazul familiei sale va fi reanalizat de către Primărie în vederea sporirii ajutorului social.