La 16 ani are doi copii şi un «soţ» cu două clase
Oraşul Ştefăneşti, din judeţul Argeş, e la o azvârlitură de băţ de Capitală. În spatele primului rând de case, se îngrămădesc altele, la care ajungi afundându-te în noroaie amestecate cu munţi de gunoi. Într-una dintre curţi, o găsim pe Luiza, o mamă adolescentă. Nu e singura din Ştefăneşti!
Luiza are 16 ani şi pe chip i se citeşte oboseala. Stă în picioare în pragul casei – o cameră din bolţari pusă direct pe pământ şi acoperită cu te miri ce. Locuieşte aici cu familia: „soţul“ şi cei doi copii, un băieţel de nici 2 ani şi o fetiţă de câteva luni, scrie „Weekend Adevărul”. Şi-a gătit fetiţa pentru această întâlnire: rochiţă de voal roz şi căciuliţă albă de dantelă. Dialogul se încheagă greu. Fata nu pare obişnuită să comunice, poate nici nu vrea. Mai ales că în peisaj apar şi „soţul“, şi o bătrână din familie care pare a-i fi „soacră“. „Cum de ai mai făcut un copil la mică distanţă după primul?“ Tace. „A venit barza repede“, râde „soţul“, dincolo de ulucile gardului. „Eşti elevă la liceu?“ „Da.“ „Şi când mergi la şcoală cine are grijă de copii?“ „Soţul, soacra...“ „Ce-ţi doreşti pentru copiii tăi?“ „Să fie fericiţi“.
„Ce puneţi atâtea întrebări? Că de ce aia, că de ce ailaltă! Dar copiii ăştia ce mănâncă?“, sare cu gura „soacra“. „Mai bine i-aţi da un loc de muncă lu băiatu’ ăsta, că nu-l angajează nimeni!“, zice arătând către „soţul“ care atârnă de poartă. „Câte clase ai?“ „Două“, răspunde capul familiei după un moment de ezitare. „De ce doar două?“ „Păi, asta a fost o greşeală a părinţilor“, lămureşte el. „Poţi să-ţi reiei studiile“, îl sfătuiesc. „Ce să fac? Păi şi de ăştia cine are grijă?“, zice arătând către puştiul blond şi fetiţa îmbrăcată în roz. „Uite, acum trebuie să mă urc pe bicicletă şi să mă duc să fac rost de trei kilograme de fier ca să am bani de lapte“, dezvăluie el una dintre reţetele de supravieţuire. Mama adolescentă pare resemnată. Discuţia s-a încheiat.
Ies pe poartă şi fac drumul îndărăt pe maidanul plin de gunoaie. Mai încolo, altă casă ponosită, altă mamă de 16 ani. Bianca vine dintr-o familie mai pricopsită, părinţii ei au loc de muncă, iar casa în care locuieşte familia cu trei copii are şi baie, lucru mai rar în astfel de comunităţi. Bianca are 16 ani şi un băieţel de 5 luni şi jumătate.
Este una dintre mamele minore înscrise în proiectul celor de la „Salvaţii Copiii“. „Cum ai devenit mamă la 15 ani?” „Uite-aşa!“, vine răspunsul. Nu plănuia. Era elevă în clasa a VIII-a. Spune că îi plăcea la şcoală, mai ales sportul şi informatica. Butona toată ziua telefonul. Aşa a dat de el. „Pe Facebook“, mărturiseşte fata. Era tot din Ştefăneşti. „N-am fugit cu el. Le-am spus părinţilor şi ei au zis să stăm aici. La puţin timp, relaţia cu părinţii fetei s-a stricat. „Ginerele“ nu voia să muncească. „Era vagabond, aia era“, conchide mama. „Toţii banii îi băga la păcănele“.
După ce a rămas însărcinată, fata se ducea mai rar la şcoală. Nu a făcut nici o ecografie şi nici nu ştia că există vreun risc pentru ea sau pentru copil. A ajuns la spital abia atunci când a născut. Prin cezariană. La insistenţele mamei, Bianca s-a întors la şcoală după ce a născut. „Trebuia să fie acum în clasa a X-a, dar a început clasa a IX-a abia în septembrie. Am zis să se întoarcă la şcoală să aibă şi ea un serviciu, să nu fie ca mine, la mătură. Copilul o să-l cresc eu, e pe numele meu. Rămâne al meu. Ea să-şi vadă de treabă“, rezumă mama fetei. Pentru că era gravidă şi a urmat totuşi cursurile, Bianca primeşte o indemnizaţie de susţinere de 1.200 de lei pe lună, până când puştiul ei va împlini 2 ani, suplimentar faţă de alocaţia de stat pentru ea şi pentru cel mic.
Click! spune
Potrivit unor date din 2017 ale Institutului Naţional de Statistică, în România s-au înregistrat 18.656 de naşteri la tinere sub 19 ani, dintre care 689 de naşteri s-au înregistrat la fete cu vârste sub 15 ani.